sâmbătă, februarie 23, 2008

Mandrie si Prejudecata

Albert Einstein spunea că este mai uşor să dezintegrezi un atom decât o prejudecată. Vorbele sale exprimă o întreagă filozofie de viaţă a unor popoare dar şi fatalismul omului în faţa unor forţe nedesluşite. Pentru a înţelege în profunzimea sa acest şablon de gândire să ne imaginăm că un grup de oameni de ştiinţă a realizat următorul experiment: câteva maimuţe au fost închise într-o cuşcă în mijlocul căreia a fost pusă o scară având în vârf o legătură de banane. De fiecare dată când o maimuţă se căţăra pe scară să ia o banană celelalte erau stropite cu apă rece. După un timp niciuna nu mai putea să urce pentru că era luată la bătaie de cele rămase jos. Atunci s-a hotărât înlocuirea maimuţei care a incercat să ajungă la banane, însă şi noul venit a avut aceeaşi soartă. S-a trecut la schimbarea treptată a fiecărui membru al grupului iniţial şi în final, s-a constatat ca aceştia participau cu entuziasm la bătăi, lovindu-i pe cei care vroiau să ajungă la banane, deşi nimeni nu mai arunca cu apă rece peste ei. Dacă ar fi fost posibil ca maimuţele să fie întrebate de cele care încercau să se caţere pe scară din ce cauză sunt agresive răspunsul ar fi fost: Nu ştim, lucrurile sunt aşa dintotdeauna!

6 comentarii:

Anonim spunea...

bine ati venit pe net, domnu'! sa scrieti frumos! :)

Un jurnalist spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Un jurnalist spunea...

multumesc pentru incurajari. promit sa nu dezamagesc, mai ales ca avem multe locuri comune!

ziarist spunea...

poti sa-ti bagi moderare...dar in cazul asta, comentariile vor veni pe mail si tu trebuie sa dai ok-ul pentru postare. cam cu batai de cap moderarea asta...

Diana spunea...

Asta e analiză comportamentală aplicată... la scară macrosocială.
Până la urmă câţiva se vor gândi şi vor reuşi să urce, cu toată împotrivirea celorlalţi...

Un jurnalist spunea...

Desigur ca analiza comportamentala este indelung studiata. Mai ales pe la stiintele comunicarii.Insa, talcul povestii era acela ca forta gandului si lipsa ratiunii ne fac sa uitam cine suntem. Maimutele nu sunt decat niste primate iar oamenii, fiintele evoluate din lant.

Powered By Blogger