duminică, aprilie 27, 2008

Hristos a inviat!... La TVR

Ca de fiecare data la Inviere, oamenii cauta sa respecte traditia, iar altii sa gaseasca sensul pentru care traiesc. O mare parte, insa, se distreaza sau isi vad de viata lor, la fel de obisnuita cu a celor care postesc sau bat drumul bisericii. Pe vremea comunistilor, Pastele era o "indeletnicire" retrograda sau prohibita. Atunci tinerii se distrau, un motiv de evadare din canoanele societatii socialiste multilateral dezvoltate. La tv nu vedeai nimic care sa-ti sugereze macar prin metafore ca Iisus e printre noi si poarta cerului se deschide. In zilele noastre, oamenii sunt liberi sa experimenteze frica sau dragostea fata de Dumnezeu. Postul negru nu mai este doar o vorba printre batranii din familie. Abtinerea de la cele lumesti mai are si alte sensuri in societatea de consum: ambitia de a face sau includerea in tendinte. Daca vorbesti cu ei, cu exceptia celor care cred sincer in rostul postului, vei afla ca au putine argumente. Cele mai frecvente tin de prejudecata si apoi de compensarea pacatelor din timpul anului. Un fel de purificare interioara care pica la tanc. Nu ii judec. Fiecare are dreptul sa aleaga limita moralitatii in fata lui Dumnezeu. In vremurile noastre, Biserica este toleranta si generoasa cu toti enoriasii, chiar si cu aceia care isi aduc aminte de ea doar la marile sarbatori. Ma gandeam la toate astea urmarind fara sa vreau televiziunile noastre in noaptea de Inviere. PRO TV face rating. Pentru ca filmele bune pot fi si pe motive religioase, nu-i asa? Ceilalti au stat in umbra dar, previzibil ca in fiecare an, la miezul noptii TVR trece pe primul loc, la mare distanta de restul competitorilor. M-a uimit ca timp de 2 ore TVR si-a adunat cei mai multi telespectatori in conditiile in care toate posturile, de la cele mici la cele mari au transmis acelasi lucru. Parca eram la un seminar universal de invatare a pasajelor din Scriptura. Abia in astfel de momente rare imi reconfirm ceea ce stiam din primii ani de televiziune: nu conteaza calitatea programului sau frumusetea formatului. Conteaza brand-ul... Nimeni nu-i poate lua televiziunii publice marca de transmitator al mesajelor catre popor. Aici se aduna lumea cand vrea sa fie sigura ca obtine mesajul curat si nedistorsionat (nu ma refer la erori involuntare sau influente neortodoxe). TVR ramane un post ales atunci cand evenimentul este plat, simplu, asezat, liniar, fara surprize si rasturnari de situatie, produs de altii. Desi ar trebui sa ma bucur pentru audienta TVR, sunt trist si dezamagit. Pentru ca mi-as fi dorit sa fie la fel de multi telespectatori si cand se vor fi realizat productii alerte, complexe, incitante, neobisnuite, gandite in house si nu livrate de altii.

2 comentarii:

alex_tinc spunea...

Nu stiu dacă am făcut bine ceea ce am făcut, însă de 2 ani nu am mai mers la Înviere. Cred ca este un act de ipocrizie din partea mea, însă au existat două gânduri ce s-au bătut cap în cap pe aceeaşi temă. Primul cred că a câştigat, mai ales dacă analizez componenta mea morală, şi anume: trebuia să merg. Totuşi al doilea a venit cu nişte argumente pe care le voi enumera, să nu piară gândul fără niciun ecou. Se merge in mod formal la Înviere, se vorbeşte despre fotbal în timpul slujbei, oamenii golesc biserica imediat după luarea luminii, au devenit dependenţi de un dumnezeu care este doar în căpuşorul lor, un fel de conştiinţă îmblânzită, sau ceva în genul acesta şi mai ales "iepuraşul" ce a năvălit şi la noi; sper să nu pătrundă şi în biserică precum a facut-o bradul de Crăciun; nu sunt contrar, însă pierd motivul sărbătorii eu însumi. În cele din urmă mi-am adus aminte că nu am voie să judec, că nu am nimic în plus, ci mai degrabă în minus, şi mai ales că linia nu se trage când vreau eu, sau când vor ei, se trage ... la un moment dat!

Un jurnalist spunea...

Ma bucur ca nu sunt singurul care imi pun astfel de dileme morale. Si ca, oameni ca tine si ca altii se gandesc cu bun simt la ceea ce este necesar sa spunem, chiar daca vom fi persiflati.

Powered By Blogger