miercuri, aprilie 23, 2008

Reprezentatie cu figuranti

Cand sansele iti cresc, primul lucru la care te gandesti este sa ti le maximizezi. Asa a gandit si Sorin Oprescu, candidatul surpriza in alegerile pentru Primaria Capitalei.Asa ca, atunci cand l-au respins pe motiv de incurcaturi la CNP-urile simpatizantilor, "doctorul" si-a scos tot veninul si l-a injectat spre cei care l-au scos din joc. M-am intrebat: cine l-a "operat" pe Oprescu? Propriul staff sau contracandidatii cu potential?
Ambele posibilitati sunt plauzibile.
Acum cinci zile Sorin Oprescu era in cautarea echipei de sprijin si negocia din greu suportul de specialitate (avocati, sociologi, consultanti de imagine). Banii ii avea mai devreme, asa ca startul a fost asigurat. Au dreptate cei din PSD cand spun ca si-a ales in graba oamenii. Unii dintre ei, printre care si finul lui Vanghelie, s-au miscat repede dar au neglijat inevitabil detaliile tehnice. Sa verifici in doua zile 40 de mii de identitati poate fi o corvoada prea mare pe umerii unor oameni neexperimentati.

Sa zicem ca n-a fost, insa, asta...Atunci, inseamna ca judecatorii de la BEM s-au dus tinta la paginile cu erori. Cine poate crede ca au verificat aceleasi liste intr-o noapte, este naiv. Si oare cine sa fii dat o mana de ajutor? Poate cei care s-au ocupat de completarea listelor?

Nu cred in teoria conspiratiei dar, admit ca este cea mai buna arma pentru Sorin Oprescu, daca, prin absurd, va obtine in instanta castig de cauza. Desigur, niciun contracandidat din grupul celor cu sanse nu este incantat de aparitia in cursa a "doctorului". Vasile Blaga s-a abtinut sa iasa public ca sa-l atace(o decizie inteligenta), Mitrea l-a compatimit pentru calitatea staff-ului(atitudine previzibila), Orban a deplans situatia(logic, doar vrea sa capitalizeze din simpatia publica acordata victimei).
Ambele variante sunt plauzibile iar reactia lui Oprescu nu face decat sa-mi intareasca impresia ca a fost infrant inainte de a incepe batalia. Ciudat este ca toti s-au speriat de el fara sa aiba o imagine fidela a realitatii intentiilor de vot din teren. Sunt convins ca nici Blaga, nici Diaconescu si nici Orban nu stiu adevarul despre procentele obtinute in sondajele comandate de partid. Ele sunt cosmetizate in interesul pastrarii moralului ridicat. Asta se vede din reactiile timide sau edulcorate care razbat prin media. Si totusi, Oprescu era departe de pozitia castigatorului solitar, chiar daca Blaga trebuia sa se uite in sus la el ca sa-l ajunga. Pentru prima oara vad o cursa electorala care n-are mesaj si nici forta. Nu la unul, ci la toti candidatii. Este clar ca echipele de consultanti nu reusesc sa se pozitioneze, nu si-au strans informatiile din tabara adversarului si sunt vaduvite de aportul personal al "clientului". Vom experimenta o non-campanie electorala, mai stranie decat cea din 2005 cand Videanu il invingea pe Vanghelie...doar cu o mana. Si daca echipele de strategi lucreaza in secret si mai ales pe medii neconventionale, ma astept ca dezbaterile televizate sa fie cele mai plictisitoare gargare vazute vreodata in Romania. Actorul pentru care s-a platit biletul la spectacol s-a imbolnavit subit...Asa ca reprezentatia va fi asigurata de figuranti.

Un comentariu:

Constantin Smedescu spunea...

pentru toti bloggerii!
cititi si comentati "E timpul sa va spun" din
constantinsmedescu.blogspot.com

Powered By Blogger