duminică, martie 09, 2008

Lacuste si Guzgani

Cand am intrat in presa jurnalistii erau si patroni. Aproape doua decenii, dualitatea lor ne-a influentat mintile si portofelele. La TVR nu i-am prea simtit. Incetul cu incetul, patronii de presa s-au metamorfozat in oameni de afaceri si a iesit melanjul care a dainuit pana de curand, odata cu spargerea CRP si disparitia jurnalistilor-directori. In special a celor din presa scrisa. Pentru televiziuni, palaria era prea mare! Am ajuns insa la un blocaj si la o stupizenie. Blocajul este creat de felul in care se vor organiza angajatii(jurnalistii) si proprietarii(managerii). Stupizenia este ca o asociatie profesionala AJR isi aroga puteri speciale de sanctionare.

Sa revin la prima problema.
Astazi CRP, ramas in viata doar prin indecizia proprietarilor care inca nu s-au organizat, n-a reusit sa transeze problema. Pentru alte 3 luni, un conducator interimar va asigura supravietuirea juridica a clubului. Este, de fapt, o amanare pana cand proprietarii vor gasi motivul si instrumentele pentru transformarea lor intr-o asociatie patronala de media. Cam greu, fiindca sunt atat de diverse si de absconse interesele incat, iata, va mai dura luni de zile pana se vor pune de acord.

A doua problema.
Jurnalistii n-au avut nevoie de negocieri si amanari pentru transformarea "partii" lor din CRP, intr-o asociatie profesionala. O evolutie previzibila si normala. Surprinzator si poate chiar periculos este ce are de gand sa faca acest organism. Profitand de necunoasterea si chiar indiferenta multora, un grup desprins din CRP a fondat Asociatia. S-au ales tot cei care erau in board-ul CRP. Asa ca aceeasi reprezentanti ai trusturilor media(adica ai patronilor) au preluat conducerea AJR. Cu unele exceptii "conducatorii" sunt jumatate manageri, jumatate jurnalisti. Conflictele de interese sunt doar pentru functionari si politicieni, nu-i asa! Pentru jurnalisti sunt "asset-uri". I-as fi ignorat ca si pana acum dar, descopar ca libertatea de miscare i-a facut sa "preia controlul" asupra tuturor jurnalistilor. I-am vazut pe niste colegi cum bateau palma cu CNA - organismul abilitat prin lege sa controleze peisajul audiovizualului, pentru sanctionarea "subalternilor" ziaristi. Mai simplu, CNA sanctioneaza proprietarul(televiziunile sau radiourile au toate un actionariat) iar AJR pe angajatii-jurnalisti. Ce nu pricep in ruptul capului este de cand o asociatie profesionala ma avertizeaza pe mine sau pe colegul de langa mine daca am gresit etic sau deontologic? I-am ales noi? Ne-am inscris in AJR ca sa aderam la normele si regulile organizatiei? Am incercat sa gasesc o similitudine juridica. Fiti siguri, nu exista! Exista doar organizatii profesionale recunoscute juridic ca unic reprezentant al intereselor unei bresle.

Faptul ca un grup de jurnalisti, fosti reprezentanti ai proprietarilor sau chiar patroni de presa (la vedere sau pe ascuns) isi aroga astfel de atributii nu ma mira. Ce ma uimeste este atitudinea CNA. Fara consultarea altor asociatii media si fara un cadru legal existent a acceptat un astfel de "parteneriat".
Asa am ajuns ca AJR sa ia atitudine( macar asta nu este sanctiune!) fata de o schimbare de grila a TVR. Stiu bine cum s-a produs modificarea si cine din TVR este suparat pe altcineva din TVR pentru motive care n-au legatura cu decizia. Nici macar sesizarea legata de respectarea procedurilor nu "sta" in picioare. Dar fie si asa, daca asta este problema...ce are a face AJR cu strategia de programe a unei televiziuni? Daca audientele scad din cauza emisiunilor iesite din grila, este o preocupare a AJR? Stie AJR cum sunt bugetate productiile si daca au costuri justificate? Stie detalii confidentiale din contractele incheiate intre organizatia media si moderator/vedeta, astfel incat sa isi dea cu parerea, in cunostinta de cauza, despre decizia managementului. Cunoaste AJR conceptul de sezonalitate a productiilor? Teoretic da, prin membrii sai alesi ar trebui sa cunoasca aceste aspecte. Dar, cand seful organizatiei este autorul reclamatiei, cata impartialitate si obiectivitate mai speram sa vedem?

4 comentarii:

Anonim spunea...

Ai dreptate. Iti aduci aminte...de fapt mai exista sindicatul, gluma aia sinistra in TVR? Muahahaaaa...astazi rad, dar cand nu au vrut sa-mi aprobe acordarea unei locuinte sociale ("la ce va trebuie dle.Petrisor 2 camere? nu mai bine le dati sindicatului, ca avem atatia oameni nevoiasi..." - no comment, ce-a fost a fost) mi-a venit sa urlu. E de laudat un lucru: presa se misca atat de repede incat nu multa lume are vreme sa se opreasca in loc. Asa cum o faci tu, astazi. Mi-e teama de revolte. La noi au nascut monstri.

Un jurnalist spunea...

Mi-aduc aminte de sindicat. Atat de mult incat niciodata nu m-am inscris in el. Pentru ca el si alte astfel de organizatii sunt bune sa te fandosest cand patronul le incurca unora somnul sau altora smenurile. Eu cred ca CNA a facut o mare greseala care va avea urmari. Iar cei care ignora astfel de aranjamente vor descoperi mai tarziu cum ajung paria in presa pentru ca unii ii "excomunica" printr-un comunicat!

Anonim spunea...

sut obosit si nici macar nu mai este razboiul meu. ca parca m-as gandi la cine este suparat pe altcineva pentru altceva decat decizia .... :)

Un jurnalist spunea...

Prietene! E simplu, doar ai cunoscut actorii! Unul era la 11 altul la 10 si altul la... magazinul ala frantuzesc!Pour les connaisseurs, of course!

Powered By Blogger