marți, decembrie 02, 2008

Calculati bine!

Nu sunt un opozant al alegerilor uninominale. Din contra, am convingerea ca alegerea populara inseamna votul direct si nu cea proportionala. Dar ceea ce a fost in Romania n-are nicio legatura cu principiul respectiv. Intuiam inca din iarna trecuta ca modificarea adusa proiectului Pro Democratia va fi substantiala si influentata puternic de frica politicienilor de a lasa in mana romanilor decizia de accedere spre functiile publice. Stiam, inca de atunci, ca PNL si PSD au schimbat filozofia sistemului de vot cu o procedura mixta dar favorabila celor cu sanse mai mici de alegere. Pentru ca redistribuirea, pragurile alternative si proportionalitatea mandatelor nu erau decat forme mascate de intoarcerea la votul pe lista. Acum, ca alegerile au trecut, am si confirmarea. Iata cateva exemple:
Bogdan Olteanu, finul domnului Tariceanu, si-a facut bine calculele. Si nu este un eufemism, cand spun asta. Chiar a calculat matematic cum poate ajunge de pe locul 3 in Parlament, Nefiind o figura indragita si nici macar credibila pentru alegatori, singura optiune era sa caute un colegiu mic din care sa adune mai multe voturi decat media circumscriptiei in care a candidat. L-a gasit intr-un sector din Bucuresti unde primii doi contracandidati l-au surclasat, dar degeaba; acestia vor ramane acasa. Domnul Olteanu vine in fata lor deoarece PNL are prin algoritm dreptul sa obtina un mandat din colegiile unde nimeni nu a atins 50 la suta +1. Singura grija a domnului Olteanu era sa obtina procentual mai mult decat media de 15 la suta a liberalilor care au candidat in Bucuresti. Si asta n-a fost o problema. La fel stau lucrurile si pentru multi alti liberali: Crin Antonescu, Ludovic Orban, Cristian Topescu, etc. Ei n-au obtinut nici macar primul loc in colegiul lor dar vor fi in Parlament fiindca redistribuirea le da, la gramada, acest drept. Va mira ca PNL a ajuns sa decida viitorul Guvern? Acest partid care obtine mandate doar la redistribuire si numai pe votul pe lista? Daca va mirati, nu uitati cine a stabilit algoritmul de redistribuire, cine a trasat colegiile si cine a organizat alegerile.
Alt caz interesant:
Norica Nicolai si Doru Ioan Taracila. Ambii si-au impartit circumscriptia din Calarasi in doua colegii. Era un non-combat in care le trebuiau doi "iepuri". Fiecare si-a trimis un candidat, fara sanse teoretice, in speranta intemeiata ca vor obtine mai multe voturi decat ei. Dar ghinion! Unul dintre outsideri l-a depasit pe domnul Taracila si, la redistribuire, a castigat mandatul de senator pentru PNL. Norica Nicolai a avut cele mai multe voturi in colegiul sau dar a pierdut fiindca nu a atins aceeasi medie locala care i-a salvat pe colegii sai din Bucuresti. Asadar, cei doi grei ai politicii si-au facut calculele dar le-au gresit. A intervenit o defectiune neprevazuta. Iepurele a terminat cursa primul fiindca nimeni nu a fost atent la el.
Iata doua situatii care confirma teoria mea. Avem un fel de vot pentru persoane dar cine stie sa calculeze bine poate sta linistit inca dinainte de a se inscrie pe listele electorale.

27 de comentarii:

Anonim spunea...

Blogul de azi ma duce cu gindul la cursuri de “Math & Politics” (eu nu am luat nici unul, desi erau listate in cataloage). Ca sociolog, ai luat asemenea clase? Game theory?

Anonim spunea...

Ce faci Prinţe?! Vorbim politică?
Hmm... :P

Ce zici de încrâncenarea cu care-şi revendică continuitatea în postul de prim-ministru? Cred că vor musai să stea în opoziţie, altfel nu-i înţeleg.
Tu pricepi ceva?!

Şi de-o fi să fie ca PSD-ul să se alieze cu marionetele marelui President, mă apucă draq toate nebuniile.

P.S. Mă duc să-l caut pe Blue, poate-o avea la îndemînă un leac... =))

Un jurnalist spunea...

Am facut teoria jocurilor, Oxana. Stiu ca asta e baza negocierilor in materie de strategii politice.
SuKaRiT: Cum iti spuneam, tu votezi, ei decid. Am gresit cu ceva? Nu prea cred. De facut guverne se vor tot face. Ala de era sa nu intre in Parlament este pe faras. Insa negocierea este cu totul alta. Cine tradeaza din interior primul. Mai simplu, cine accepta sa-i lase in offside pe ai lui. Va fi atat de funny. Cum nu s-a mai vazut. Stiu cine nu va fi prim ministru daca esti curios.

Anonim spunea...

Vrei să mor de curiozitate? Zi-l frate!
Da' te avertizez, dacă zici numele la care mă gândesc şi io, mă înscriu la universitatea analiştilor politici (oare secţia fără frecvenţă o fi? De fapt, universitatea asta s-o înfiinţat? Nu?! Acum îi momentu' că s-o umplut ţara de analişti. Numa' pe uliţa mea îs vreo sută... :)) ).

Un jurnalist spunea...

Fiindca te vad instruit am sa te las sa analizezi singur., Peste cateva zile vei afla si raspunsul oficial.

Diana spunea...

Claudiu, nu am inteles ce s-a intimplat cu voturile nule (cele albe nu s-au luat in considerare, probabil) - doar nu s-au redistribuit?
Am inteles ca voturile nule au fost in numar mare - probabil au fost tot un fel de boicot (anulate inadins).
(M-au intrebat studentii aseara si am spus ca ma informez :) )

Un jurnalist spunea...

Intotdeauna in Romania sunt foarte multe voturi anulate, nule, albe. Este o caracteristica stranie a procesului electoral din Romania. Voturile albe inseamna ca nu s-a votat. In general, se justifica aceasta situatie prin greselile la vot. Insa o alta explicatie, la fel de rezonabila este ca o mana invizibila a lucrat...

Dan Gheorghe spunea...

intrebarea e cum vor arata clasamentele astea peste sase luni. sa vedem atunci cata popularitate vor mai avea partidele care intra acum la guvernare, cate procente va avea partidul ramas in opozitie. dar mai ales cate procente vor avea partidele care n-au intrat acum in parlament. parerea mea e ca anul 2009, cel plin de criza economica, va rasturna ordinea procentelor de acum. mai ales ca se vorbeste deja de anticipate. si cei din urma s-ar putea sa fie …

Un jurnalist spunea...

@Dan: Acesta este un punct de vedere interesant. De fapt, negocierile care vor dura ceva timp pornesc tocmai de la acest orizont de un an. Cine isi va asuma posibilul esec in satisfacerea asteptarilor publicului. Desigur, cel mai usor raspuns ar fi: un Guvern socialist care va lua masuri populare dar va restrange libera initiativa. Astfel, criza va fi trecuta mai usor pentru ca multimea va fi protejata. Chiar daca in ansamblu Romania va avea mai mult de suferit din pierderea de viteza. Optiunea a doua este un alt tip de guvernare, oricare alta. Aici insa, actorii sunt constransi de limitele ideologice si apoi de cele de viziune economica. Si nu in cele din urma, perspectiva alegerilor prezidentiale joaca un rol important in ecuatie. Nu are rost sa elaboram dar omul cheie in aceste negoieri este presedintele, cel mai interesat sa-si "asigure" butoanele de comanda.

Anonim spunea...

Cine stă să-şi bată capul cu "binele poporului"?
Helooo!
Sper că ştiţi, guvernul este deja făcut. În funcţie de cum l-a "aranjat" întâiul Negociator (şi bine ştim, el nu negociază, ordonă!) vom ştii dacă strategia lui de a prelua un alt mandat în toamnă, este bună.
Aş face un pariu, dar nu prea-mi vine acum, cu criza asta. Dacă-l pierd? :P

Un jurnalist spunea...

Ce simpatic esti! Hai sa facem pariul. Pe cine pui miza?

Anonim spunea...

Auzi Prinţe, de câţi miniştrii îi nevoie în guvern, că-s cam nedumerit.
Mă uit de-o zi peste listă şi nu-mi ies la număr, frate. (ori am uitat să socotesc, ceva îi... :P )
Cum care listă?! Ai vrea-o, aşa-i? ;)

Un jurnalist spunea...

Pui caru' inaintea boilor. Mai intai sa termine joaca de-a negocierile si vei vedea guvernul minoritar. Posturile sunt deja stabilite dar numarul imi e strain. Dar si ce daca? Tot ei vor decide!

Anonim spunea...

Tot ei hotărăsc aşa-i! Da' ce bine mă simt când îmi dau seama că i-am "citit", ehei...
Sigur, nu mă încălzeşte cu nimic, dar tot e ceva că nici nu mă îngheaţă-n nepăsare... :P

Anonim spunea...

Erată! iar.. (asta-i graba... :P )
"şti"
"miniştri"
Şi de-or mai fi (sau or mai veni) şi alte greşeli (inadmisibile!) consideră că-s prins cu formarea guvernului, Prinţe... :D

Mana spunea...

Hmmm... Blog abandonat (sperăm că) temporar? Ia uite ce pânze de păianjen sunt peste tot!

Anonim spunea...

Cat? Pana pe 15?
Patroane, iote vine weekend-ul! :)))

Anonim spunea...

Helloooooo there! Am venit sa curat pinzele de paianjen... V-ati pregatit cizmele ptr. cadouri? Poate ne pune "Patronul" ceva in pantofi :-)

Anonim spunea...

By the way, cine a iesit la alegeri? Cei buni? Cei rai?

Anonim spunea...

Oxana: cei cuminti! :)))))
Toti si niciunul.
Patroane...zice bine Oxana...ne faci daruri? Esti plecat la cumparaturi? Aha, stam aici pe bancuta cumincioare, da si priviri de ingerasi! :)))))
Ce bine imi pare! :)

SarDoc spunea...

Salut,
a propo de alegeri semnalez blogul meu

http://tvjurnalistiromani.blogspot.com

Diana spunea...

Macar niste muzica pentru clienti ...

Mana spunea...

Ssst, că speriem fulgii din pernă!
Diana, hai, mai bine, să ștergem geamurile, că-s cam prăfuite și avem de pus ghirlandele de brad... Uite, am pus și de cafea... Samovarul fluieră... Ahmad Tea de portocale să fie? Hehe! Parcă-i altceva acum... Începe să miroase a viață pe-aici, prin Aromabar... Mă ajuți să pun și aranjamentele astea pe mese? Că doar e prima zi a sărbătorilor de iarnă! :D

Anonim spunea...

Aranjaţi cum vă e voia Mărită, numa' să fie loc mai cătră fereastră, că-l văd pe Blue venind cu-n braţ de joarde...

Anonim spunea...

Da ce frumos miroase a brad...Diana, uite ca vine si muzica
http://www.youtube.com/watch?v=J35Oyo1j-JI

Anonim spunea...

Multam de lemne...
http://www.youtube.com/watch?v=_3GmF_YlJbs&feature=related
Cineva interesat de egg nog?

Diana spunea...

Mana: sigur ca va ajut de stersul geamurilor. Dar am ajuns cam tirziu, aproape sunt gata :).

Oxana a pus muzica adecvata momentului...

Dar ma ofer la decorat cu ghirlande. Am si confectionat o gramada la viata mea :)).

Powered By Blogger