Un studiu al Foods Standards Agency din UK confirma ce spuneam si eu, acum zece ani, intr-un reportaj difuzat la TVR: mai mulţi coloranţi alimentari şi conservanţi utilizaţi pe scară largă în industria alimentară pot provoca tulburări de comportament la copii, precum hiperactivitatea, lipsa de concentrare, stări de furie şi alergii. Dar nu numai asta! Mai periculos si tinut cu grija la secret este efectul distructiv asupra ADN-ului uman.
Pana acum, marii producatori mondiali au agreat dezvaluirea urmatoarelor produse de sinteza care provoaca leziuni ireversibile ale organismului:
tartrazină (E102), roşu alimentar (E124), galben auriu (E110), azorubina (E122), galben de quinoleină (E104) şi roşu alura (E129).
Dar marele soc provine din partea companiei Coca - Cola! Un conservant utilizat la toate bauturile non-alcoolice light este dovedit ca extrem de periculos: benzoatul de sodiu (E211), care se găseşte în multe dulciuri, băuturi şi în alimentele procesate. Compania recunoaste ca avea cunostinta de foarte mult timp de riscurile la care se supun consumatorii, dar abia anul acesta au eliminat aditivul din compozitia licorii.
Un purtător de cuvânt al Coca-Cola, companie care produce si Fanta, a declarat: “Utilizăm conservanţi la unele dintre produsele noastre, mai ales la cele care includ fructe, pentru a ne asigura că nu se strică pe raft pe parcursul perioadei de valabilitate, indiferent dacă oamenii au sau nu posibilitatea de a le stoca în frigider.”
Benzoatul de sodiu (E211) este prezent în compoziţia unor băuturi, precum Fanta şi Pepsi Max si poate produce modificări semnificative în ADN-ul uman si hiperactivitate la copii.
Toţi aceşti aditivi, fără nici un fel de valoare nutriţională, sunt aprobaţi de Uniunea Europeană, deşi unii dintre aceşti coloranţi sunt interzişi în Statele Unite şi în ţări scandinave.
“Toţi aditivii trebuie să fie aprobaţi de Comisia Europeană. Benzoatul de sodiu şi acidul benzoic sunt aditivi aprobaţi pentru consum. Aditivii alimentari sunt autorizaţi numai după un proces de evaluare lung şi efectuat cu grijă”, este declaratia recenta a unui oficial FSA.
Afirmatiile, dupa cum se vede, lasa perplex orice om cu mintea normala. Ni se spune ca fiecare aditiv este testat si aprobat pentru consum uman, dar descoperim ca unele state prefera sa nu le accepte, in timp ce altele le-au aprobat pastrand secretul in fata cetatenilor lor asupra efectelor nocive ireversibile asupra organismului.
Desi acum exista public awareness pe aceasta tema, imi fac datoria sa ii atentionez pe toti cei care cred ca nu e nenorocire sa bei o cola ca nu este doar atat. Aproape fiecare aliment din viata noastra are ceva sintetic in el. Lista de mai jos este edificatoare.
Tabel cu E-uri de care trebuie sa ne ferim
COD / DENUMIRE / RISC / UNDE IL GASIM
E110 Sunset yellow / colorant galben / Cancerigen / Dulciuri, prajituri, budinci sucuri
E123 Amarant / colorant rosu / Cancerigen / interzis in SUA si Rusia / Dulciuri, jeleuri, branza topita
E124 Ponceau 4R / colorant rosu / Toxic / interzis in SUA / Mezeluri
E127 Eritrozina / colorant rosu / Provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om / Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
E128 Rosu 2 G / colorant / Mutagen si toxic / Interzis in SUA si Australia / Carne de hamburgeri
E211 Acidul benzoic si derivatii sai / posibil cancerigen / interzis in SUA, dar permis la noi / Unele bauturi racoritoare
E220/E228 Sulfiti / conservanti / Provoaca alergii / Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
E230 Bifenil / conservant toxic / interzis in Australia permis la noi / Citrice
E231 Ortofenilfenol / conservant toxic / posibil cancerigen / interzis in SUA si Australia / Citrice
E233 Tiabendazol / conservanti / toxic / interzis in Australia / Citrice
E249/E252 Nitrati si nitriti / conservanti / posibil cancerigen / Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza
E320 Butil-hidroxi-anisol BHA / conservant / Posibil cancerigen / cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
E425 Glucomanan / agent de textura / Toxic respirator / Jeleuri
E621 Glutamat monosodic MSG / Provoaca efecte neurotoxice / Condimente, supe concentrate
E95 Acetsulfam K / indulcitor / Posibil cancerigen / interzis in SUA / Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare
E954 Zaharina - indulcitor / Posibil cancerigen / Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare
E-uri care inca sunt considerate sigure:
E306 - tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E407 - caragenanul, emulsifiant natural
E322 - lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E421 - manitolul de cofetarie
E300 - riboflavina sau Vitamina B2
E440 - acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E140 - clorofila, colorant natural folosit in cofetarii,colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor
Atentie!
Vitamina C este, de fapt, acid ascorbic de sinteza si nu este acelasi lucru cu vitamina C naturala!
miercuri, mai 28, 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
11 comentarii:
interesant
Vezi Prinţe, de-aia-i bună apa de la izvor...
Cu alimentele-i mai simplu, mă uit (lung!) în farfurie, spun (în gând să nu mă râdă careva!) un Doamne-ajută, şi-apoi... cum mi-o fi norocu'.
Acuma, după ce-am trecut (alergând!) peste listingu' cu otrăvuri, ce să mai zic?
Aşa spaimă o intrat în mine că, mă gândesc (serios) să zic "Doamne-ajută" de vreo două ori, ba să nici nu mă uit în farfurie, poate mi-o fi cu folos... ;)
Bine ai venit printre noi... militantii anti-E. Sper ca, iti aduci aminte ca, pana sa devenim numere, eram indivizi si tot ce mancam era mai mult sau mai putin natural. Eu, de exmplu de cand stiu despre E-uri(si stiu de vreo 12 ani) m-am ferit de ele. Foarte usor. Scrie pe pachet... Inainte nici asta nu era. Si apoi, sa stii ca, tot ce imita sau are gust bun este cu siguranta daunator. Dar, mai cred ca, in cele din urma, e ca la fumat. Daca vrei sa "tragi" in piept nimic nu te poate opri...
Despre E-uri am mai auzit, însă nu a fost decât în clasa a 9-a când am devenit cu adevărat conştient de efectul lor şi asta datorită profesoarei mele de limba franceză, persoană pe care o apreciez datorită concepţiei pe care o are asupra sănătăţii individului şi a moralităţii acestuia.
Personal, în fiecare zi merg la şcoală cu o sticlă de apă de 0,5 l, luată direct din fântână. Coca Cola a reprezentat şi pentru mine o 'delicatesă' pe care o savuram din când în când. Acum ... cu siguranţă mă voi gândi înainte!
Da,eliminam E-uri,nitriti si nitrati,sare,grasimi si zahar si raman destule pentru viata de zi cu zi.Acestea le tinem de zile mari,hehe la sarbatori,aniversari si alte de-astea.
Off topic:mi-a placut formatul emisiunii de aseara,sau structura?!...ma rog,faptul ca din 2 editii nu seamana una cu alta.Prin asta surprinzi placut.Mult succes!
Ma bucur ca ti-a placut, Elisa. Emisiunea este gandita pe un format alternativ la talk-show-ul ranced pe care il inghitim zilnic. Nu am pretentia sa fac audienta. Nu se poate. N-am nici sprijin, dar nu conteaza. Este o ocazie pe care am exploatat-o. Din iulie nu va mai fi insa sunt multumit pentru ca mi-am atins obiectivul. Altii vor lua ideea si o vor pune mai bine in valoare.
Ce??..renunti?! Faci numai episoadele pilot,sau cum?
Am descoperit-o cu totul intamplator,ca la tvr1 nu ma uitam la nimic si acum ,cand am la ce ma uita o ora...zici ca se termina?
Daca tu vrei sa continui nu lasa asa...nu fii blajin la job.
Ma rog...cine sunt eu sa-ti spun astea,dar simt ca-ti pasa.Si mie. :(
Ah, tu nu stiai de emisiune?
Poti sa urmaresti toate editiile aici
http://www.tvr.ro/emisiune.php?id=3191
Aceasta emisiune a fost pornita pe un alt concept dar cand am fost solicitat sa o moderez am modificat si conceptul. Si asa am pornit la drum cu ea. Insa, mai nimeni nu a mizat pe ea. Doar eu si alte doua persoane. Este difuzata la o ora sinucigasa si in mijlocuol saptamanii. In plus, este inregistrata si nu live. Saptamana viitoare este ultima emisie - cu Emil Hurezeanu. Apoi, doua saptamani de pauza si zilnic live din 15 pana in 29 pe perioada campionatului European. Apoi va fi anulata. Asa e la noi in TVR.
motivul pentru care am vizitat acest blog este acest articol a carui subiect constituie si inceputul lucrarii mele de licenta.
insa de ce revin?sau de ce e la favorites?
nu acum nu mai este vorba despre nici o otrava ci mai degraba i-as spune un afrodisiac...muzica,e superba.
nici nu am mai citit alte articole deoarece nu mai pot asculta frumoasele melodii,dar sunt sigura ca sunt ok,doar sunt scrise sub presiune si cum in tehnologia alimentara ce se pregateste sub presiune, are ca finalitate un produs de calitate...100%adevar
I inclination not approve on it. I regard as warm-hearted post. Particularly the designation attracted me to read the sound story.
Good fill someone in on and this post helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.
Trimiteți un comentariu