marți, iulie 15, 2008
Ghiftuit si ingretosat
Imi petrec serile la locul de munca. Toata ziua scriu, citesc, creez stirile pe care ceilalti le servesc la micul dejun, pranz si cina. Eu le vad ca pe niste marfuri cu data de expirare si pret de vanzare. Una valoreaza mai mult decat cealalta si merita un loc mai sus sau mai jos, in jurnalul de stiri. Cum stau conectat la toate sursele publice si "subversive", am cateodata senzatia de greata pe care numai cineva care mesteca guma ore in sir o poate intelege. Incerc sa tratez surplusul de informatie ca pe un sos adaugat la felurile de mancare. Uneori nimeresc un gust placut, alteori sunt nevoit sa arunc la cosul de gunoi tot continutul din farfurie. Uite asa ajung seara, pe la ora 20 sa fiu ghiftuit de ceea ce vad sau aud la canalele de stiri. Si cand se face vremea sa livrez marfa pentru telespectatorii mei, vad ca la Realitatea si la Antena 3 apare acelasi meniu de zi cu zi. Asta suna deja a manipulare. Unii fac emisiuni savante de o ora despre cum actuala opozitie va castiga puterea, iar ceilalti imi spun seara de seara ca sunt bolnav, sarac si mort de foame. Ce se intampla cu indivizii astia care ne servesc mereu fripturile astea rancede? Nu le mai e de folos nici macar un cos de lamai? Traiesc un cosmar si au nevoie sa ne convinga sa fim partasi la chinul lor? Sunt cuprinsi de angoase personale si le exhiba pe post? Au obligatii fata de sponsori si strecoara mesaje subliminale de influentare a alegatorului? Au ordin de la patron sa inventeze un serial tip "Elodia" cu actori si nume schimbate in functie de programul acestora? M-am saturat de manipularea asta!... Nu s-ar putea sa vina Dan Diaconescu si la ei si sa-i invete sa faca telenovele cu audienta mare? Macar baiatul ala are un palat, un Bentley, un avion privat si altele din astea obtinute din munca "cinstita", nu din bonuri de masa de la patroni!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
E diferenta dintre "bucatarii adevarati" si "gospodine"... :)
Bucatarii pregatesc un meniu sanatos, creativ si interesant, iar gospodinele fac numai cateva mincaruri pe care le stiu - unele servesc numai gratar cu cartofi prajiti, iar altele doar tocanita de cartofi. Este simt estetic si responsabilitate versus reflex si comoditate...Cred ca e mai bine in prima categorie chiar daca e mai obositor!
Diana, mi-a placut continuarea comparatiei mele! Tu ai dreptate si stiu ca la fel ca in orice alt domeniu, excelenta este acel mic detaliu care apare numai in mintea celor daruiti cu talent. Stim foarte bine ca, in presa, slugarnicia este primul pas spre manipulare, iar cei care accepta o data vor fi vesnic susceptibili sa repete astfel de comportamente. Din pacate, la noi, nu se mai stie cu precizie cine isi face treaba onest si cine isi plateste datoriile...
Să continuăm ideea? Sau să spun doar atât compară cine se uită la otv şi cine la un post serios?
Ups am spus cumva că otv nu e un post serios? Aşa e la noi manele şi otv.:)
La OTV se uita mai mult public urban si coomercial decat la celelalte doua. Asta nu inseamna ca la OTV merita sa-ti pierzi vremea! Ci doar ca sunt multi ipocriti care spun ca nu trag cu coada ochiului pe la Dan Diaconescu. Dar, in cazul meu, lucrurile stau altfel: eu urmaresc tot ce este de interes pentru profesia mea si atunci pot sa fac si comparatii. Si, in acest caz, am tras o concluzie de bun simt: la cata audienta aduce "mizeria" aceea de serial cu Elodia ar putea DD sa-i invete si pe ceilalti cum sa-si salte audienta cu "mizeriile" lor.
Hai să te întreb totuşi ceva, oare contează atât de mult aşa zis audienţă? Bine poate vorbesc prostii, dar voi ar trebui să fiţi printre cei care să ocoliţi vulgarităţile şi să ajutaţi la educaţie, fie şi prin emisiunile de amuzament. Uite la Tvr s-au schimbat atâtea, dar ceea ce e de valoare a rămas Telenciclopedia. Asta înseamnă audienţă nu mizeriile care atrag un public dubios. Din păcate, şi voi televiziunile contribuiţi la formara unui astfel de public, permiţând difuzarea unor asemenea inepţii.
Sunt de acord cu tine. Nu pot spune ca exista o alta realitate si ca la noi se vad altfel lucrurile. Adevarul este ca sunt destui care incearca sa faca produsele de televiziune la standarde de calitate si de bun simt necesare. Este extrem de dificil sa reusesti fara rabdarea managerilor si norocul formidabil al unei audiente rapide. Asta mi s-a intamplat cu emisiunea pe care o produc de aproape trei ani. A fost o sansa extraordinara si ambele conditii s-au indeplinit. Dar, repet, astea sunt exceptiile. In general, tot ce conteaza pentru televiziuni este audienta. Calitatea este un moft, substanta mesajelor este greu de atins iar perseverenta spre mai bine este doar a realizatorilor "innebuniti" de meserie.
Trimiteți un comentariu