miercuri, iunie 04, 2008

Anii conteaza!

Copiii concepuţi de bărbaţi care au depăşit vârsta de 45 de ani prezintă riscuri aproape duble de a deceda înainte de a ajunge la maturitate, potrivit unui studiu publicat în European Journal of Epidemiology şi preluat de dailymail.co.uk.
La studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Aarhus, Danemarca, au participat peste 100.000 de copii, monitorizaţi în primii 18 ani de viaţă.
In cazul copiilor care au fost concepuţi de bărbaţi după 45 de ani, riscul de a deceda până la vârsta de 19 ani era semnificativ mai mare decât la copiii concepuţi de bărbaţi în jurul vârstei de 20 de ani. Copiii născuţi de bărbaţi tineri au prezentat aproape de două ori mai multe probabilităţi de a supravieţui vârstei de 19 ani. Studiul danez, unul dintre cele mai mari în domeniu, mai indică faptul că ceasurile biologice pot fi un factor crucial atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei atunci când se vorbeşte despre conceperea unui copil. "Riscurile prezentate de copiii concepuţi de bărbaţi mai în vârstă pot fi extrem de grave, iar acesta nu este un lucru conştientizat de lume", au indicat cercetătorii care cred că rata de defecte de naştere, dar şi a cazurilor de autism, schizofrenie şi epilepsie, este semnificativ mai mare în rândul copiilor concepuţi de bărbaţii care au depăşit vârsta de 45 de ani. În cei 18 ani de studiu s-au înregistrat 831 de decese, majoritatea în primul an de viaţă. Analizele au scos la iveală faptul că există o legătură clară între cauza decesului şi vârsta tatălui, copiii concepuţi de bărbaţii cu vârste de peste 45 de ani prezentând cu 88% mai multe riscuri de a deceda faţă de cei concepuţi de bărbaţi cu vârste între 25 şi 29 de ani.


Asta este stirea care m-a facut sa lamuresc "descoperirea" intr-o emisiune, cu un genetician din Romania. M-a linistit putin. Cica este o tampenie, desi tot el recunoaste ca alte studii au confirmat ca exista o legatura intre tatii peste 45 de ani si copiii lor descoperiti cu epilepsie sau autism. Dar finalul interviului a fost peste asteptari... Specialistul nostru a zis ca, spre deosebire de femei, noi, barbatii, suntem capabili sa procream la orice varsta, ba mai mult, cu cat imbatranim cu atat transmitem o gena mai buna urmasilor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Geneticianul va fi deseară la emisiune? Dacă nu, îi mulţumesc aici, că m-a liniştit. Chiar am depăşit olecuţă vârsta standard (experţii ăştia, uff!). Acuma, dacă mă apucă doru' de legănat încă un bebeluş, n-o fi Olteanca mea depăşită la vârstă?! Nu-s cam lămurit, în caz că... :D

Un jurnalist spunea...

Geneticianul si-a spus parerea ieri, la Ora de stiri. Diseara insa, poti sa "verifici" personal, daca zici ca te-ai linistit. Ma gandesc ca e putin probabil sa ni se intample noua, romanilor, asa o grozavie... Cica la popoarele nordice, care cauta tot felul de explicatii, functioneaza scuza asta cu varsta. Nu-i asa ca ar fi simpatic sa aflam ca de fapt asta era scopul studiului? Caci cercetarea a fost publicata pe piata britanica cu justificarea ca 10 la suta din copiii lor sunt din tati trecuti de 45 de ani.

Powered By Blogger