vineri, iunie 06, 2008

Suntem ceea ce aratam!

Ma tot intreb daca indignarea presei la adresa unor clipuri pamflet la adresa echipei Romaniei sunt insulte sau stereotipuri mentale. Mai jignitoare mi se pare caricatura dintr-un ziar elevetian, publicata de ceva timp, dar abia acum remarcata de presa romaneasca. O romanca cu fuste largi este indemnata sa circule in spiritul noilor dispozitii de libera circulatie pe care elvetienii se cam codesc sa le aplice si pentru romani. Dupa ce doi ambasadori si-au facut datoria si au sanctionat cu protestul cuvenit bataia de joc la adresa romanilor, ziarul si-a cerut scuze.



Pentru o natiune izolata si rece cum este cea elvetiana, dar cu pretentii de model de convietuire intre etnii( italieni, germani si altii) este neobisnuit sa vedem atacuri rautacioase si la limita, chiar xenofobe. Raspunsul diplomatilor nostri arata ca mai avem si profesionisti in MAE care isi respecta menirea de aparatori ai intereselor cetatenilor romani. Desigur ca, reactia era necesara si pentru faptul ca autoritatile elvetiene au pretins o colaborare impecabila cu Bucurestiul care s-a si realizat. De aceea, batjocura din presa venea ca o sfidare a relatiilor corecte pe care Romania le-a avut in organizarea operatiunilor de securizare a fluxului de suporteri catre stadioanele elvetiene.

Insa, in privinta clipurilor de prezentare a nationalei sau a reclamei companiei Toyota as cauta mai curand un punct de neutralitate. Nu m-as infierbanta prea tare si nici n-as considera asta ca o imagine terfelita. Dintotdeauna natiunile care compun Uniunea Europeana s-au "intepat" prin caricaturi sau sloganuri. Italienii sunt vazuti ca afemeiati, iar germanii ca burtosi. Irlandezii ca betivi, francezii ca aroganti. Si tot asa. Ce deranjeaza la clipul - pamflet este asocierea noastra cu tiganii (romii, ca sa fiu mai riguros). Presa romaneasca nu a facut efortul sa urmareasca toate clipurile de prezentare. Ar fi avut o alta parere despre felul in care autorii vad natiunile europene. De exemplu, Turcia este "insultata" si trimisa inapoi in Asia. Nu mai vorbesc de conflictul lor cu grecii ciprioti, speculat din greu de catre autor. Ceea ce ar trebui a ne ingriojoreze este propria noastra imagine. Nu felul in care suntem vazuti. Englezii au utilizat in identitatea lor vizuala despre romani ceea ce le iese in evidenta. Adica romanii cersetori sau romanii urat mirositori. Sa nu ne prefacem ca nu stim asta! Toti cunoscutii mei au aceeasi reactie si proiectie mentala despre ce ne deranjeaza... Nu vom scapa de aceasta "identitate" deformata pana cand nu ne vom delimita de cei care ne fac de rusine. Cat timp ii vom considera ai nostri sa nu avem pretentia sa fim zugraviti in culori pastelate. Pana atunci, "insultele" sunt simple adevaruri dureroase.





PS: CLIPUL DE PREZENTARE A FOST RETRAS DE LA PUBLICARE. NU DIN CAUZA REACTIEI DIN PRESA, CI PENTRU CA UEFA NU TOLEREAZA SCANDALURILE LEGATE DE NUMELE SAU.

23 de comentarii:

Anonim spunea...

"Cat timp ii vom considera ai nostri sa nu avem pretentia sa fim zugraviti in culori pastelate", spui.
Ei bine, eu m-am întrebat (de nu ştiu câte ori) de ce nu se spune la ştiri clar: violatorul cutare, tâlharul cutare, criminalul cutare este ţigan din România. Nu român, dacă acel tâlhar, violator, criminal, este din România, dar de o altă etnie! Dacă tot fac uz (şi abuz!) de etnia lor nomadă atunci când e rost de câştig, de ce să nu accepte că-s ţigani, gypsi, zingaro, cigany, gitano şi cum s-or mai numi, atunci când actele lor sunt în afara legii? Atunci se dau români, unguri, italieni, spanioli, se simt discriminaţi dacă... Nu-i discriminare, (să fim serioşi!) este o realitate. Nu vreau să fiu asociat cu un ţigan (nici măcar cu un ţigan geniu!). Dacă unui român stabilit într-o altă ţară i se poate spune "...ce-o fi... de origine română" fără a se simţi discriminat, de ce sar ţiganii ca arşi atunci când se precizează că-s "ţigani români"? Ce-i supără, faptul că-s numiţi ţigani sau că se precizează că-s ţigani din România? Dacă-i pe-aşa, atunci n-aş fi (ca român!) discriminat de ei...? Puah! Asta da, discriminare... :))
Cât despre cum suntem văzuţi în lume... Nu avem pe acolo câteva sute (să nu zicem mii!) de Diplomaţi pe care-i plătim (degeaba!)...?

Un jurnalist spunea...

In esenta, cam asta sugeram. Dar fara sa ma pronunt asupra modului in care se identifica etnia lor cu natiunile din care fac parte. Nu e corect sa spui despre un tigan ca e talhar fiindca nu e relevanta etnia. Daca ar fi asa, atunci am accepta ca rasa joaca un rol intr-o faradelege. Sunt si romani care traiesc in alte tari si nu sunt diferentiati dupa rasa. Ci dupa cetatenie. Tocmai asta este incurcatura. Multi tigani au parasit Romania si prinsi cu prostii sunt identificati dupa cetatenie. Asa ca a devenit sinonim cu roman. Aici insa ma enerveaza pe mine autoritatile. Sunt ipocrite. Reactioneaza cand se asociaza romanul cu tiganul dar in realitate nu drepturile tiganilor sunt aparate ci diferentierea lor de restul natiei. Adica, in loc sa spuna ca tiganii sunt o etnie internationala, fara stat, ni-i asumam exclusiv. Diplomatii fac treaba buna atunci cand pot sau se pricep. Ceilalti multi de care intrebi sunt, evident, in categoria opusa.

Anonim spunea...

J, nu i-am asociat pe ţigani cu criminalitatea, dar cred că ai observat. Mi se pare cât se poate de cinstit (şi pentru ei şi pentru noi!) să se precizeze când se vorbeşte despre acel tâlhar, violator sau ucigaş, că este (dacă este!) fie că-i român fie că-i ţigan din România. E simplu. Şi, din nou spun, cinstit pentru toate părţile. Sunt acte de criminalitate făcute de români cu care ţiganii din România poate că nu ar vrea să fie asociaţi, mă gândesc. :P
P.S. Iar iei apărarea Diplomaţilor?! :D Invizibilă munca lor, de ce nu eşti (măcar puţin!) de acord cu mine?
P.P.S. Îţi doresc un sfârşit de săptămână odihnitor şi plăcut.

Un jurnalist spunea...

S. chiar nu le iau apararea diplomatilor! Insa trebuie sa fiu sincer si corect. Nu toti sunt la fel. Ar fi nedrept fata de oamenii pe care ii cunosc personal sa-i jignesc gratuit dintre ei fac eforturi si chiar se zbat sa fie buni diplomati. Ceilalti, despre care am scris atat in articolele mele sunt intr-adevar asa cum spui...

Ioana spunea...

Occidentalii, tolerantii, civilizatii, sunt primii care vor sa scape de o problema care este si a lor, intr-o masura mai mica sau mai mare. Si cel mai simplu li se pare sa ia delincventii, sa-i faca pachet si sa-i trimita in tara. Sigur ca asta nu e o solutie, dar poate fi folositoare in campanii sau la mapa cu "reusite".
Caricaturile trebuie luate ca atare, mai ales ca nu am fost singura tara luata peste picior, insa cu adevarat trist este cand ajungi intr-o tara "civilizata", unde cica oamenii sunt culti si deschisi la minte si de fapt te trezesti ca te intreaba "da' tu de ce n-ai fuste colorate si dinti de aur?" Poate sunt eu subiectiva...

alex_tinc spunea...

Consider că suntem omaneni diferiţi. Trăim într-un mediu şi ne formăm; avem o educaţie de acasă şi o aplicăm; acumulăm experienţe şi le implementăm pe toate în viaţă. Ironia aceasta e făcută la un nivel de mase şi trebuie să provoace controverse, dar în aceeaşi măsură trebuie să fie coborâtă ştacheta bunului simţ. Îmi place să merg mult pe ideea de om şi mai puţin pe cele ce privesc prejudecăţile şi ceea ce este în jur. Sună banal, dar până la urmă omul sfinţeşte locul, dar poate de asemenea să-l şi "spurce"!

Un jurnalist spunea...

Ioana, cei din vest sunt in aceasta privinta la fel cum suntem si noi, cei din est, fata de alte natiuni dinafara spatiului nostru mental. Gandeste-te la turci, bulgari, moldoveni, arabi sau asiatici., Adica, avem propriile noastre stereotipuri provenite deseori din imaginea oferita de conationalii lor. Cu cat sunt mai indepartate societatea sau cultura unui popor, cu atat gradul de intelegere si toleranta fata de el ale altui popor sunt mai mici. Nu asta e problema, ci felul in care ne consideram vexati cand suntem asociati cu tiganii. Repet, daca sunt ai nostri atunci trebuie sa fim realisti, sa-i privim ca parte a imaginii noastre externe. Daca nu sunt ai nostri, atunci autoritatile trebuie sa inceteze sa foloseasca fraze pompoase si ipocrite de genul: le-a fost incalcat dreptul la imagine sau se fac judecati de valoare pe considerente rasiale. Nu observi si tu ca autoritatea reactioneaza in numele tiganilor si nu in cel al poporului, in intregul sau?

Ioana spunea...

E adevarat ce-ai spus in privinta autoritatilor; ele nu actioneaza in interesul poporului, ci "iau atitudine" atunci cand isi aduc sau li se aduce aminte. Si cand o fac, sunt vorbe care nu duc nicaieri, nici macar pe termen scurt.
Stereotipurile exista peste tot in lume, problema e cand se transforma in prejudecati si discriminari.
Cum decidem daca tiganii sunt ai nostri sau nu? Cei din exterior identifica tiganii cu Romania si poate (in)constient chiar si noi. Toti se spala pe maini si au impresia ca situatia o sa se clarifice de la sine. Doar o sa se amane, in detrimentul tuturor.

Un jurnalist spunea...

De acord... Uite, am pus player-ul pe radio non-stop. Daca nu reusesti sa vizualizezi butonul de start/stop atunci descarca-ti un windows media player 9 sau mai mult...

Anonim spunea...

Dap, aşa îi mai fain!
(n'am dat cu paru', nu? ;) ...o ţâră off topic )

Un jurnalist spunea...

Dap? Ce este mai fain? Ca de dat cu paru' nu cred ca e cazul...

Ioana spunea...

Am Windows Media Player 11 si tot degeaba. Nu stiu care-i problema mea, ca nici nu aud nimic :(

Un jurnalist spunea...

Nu exista decat o singura explicatie plauzibila. Poate ca nu ai browser-ul bun pentru deschis blog-ul. Daca ai Mozilla Firefox, Explorer sau Opera tb verificat cu fiecare in parte. Dar ma surprinde ca nu auzi. Asta e cel mai probabil legat de setarile tale din conexiunea internet sau de windows media player-ul tau. Eu am windows media player si merge ok. internet ai.

Ioana spunea...

Da, cu Mozilla merge, multumesc :D

Anonim spunea...

Eram prin apropiere...şi am auzit! ...aaa, să nu fiu înţeles greşit, muzica doar completează! :)

Un jurnalist spunea...

Vino si altadata pe aici! Muzica este in completarea "intregului". Vizitatorii sunt bine primiti(chiar si anonimii). Cu sampanie si muzica! Daca este fain atunci, promit sa o tin tot asa...

Anonim spunea...

Îmi pare rău, chiar nu a fost cu intenţie! :)

blue

Un jurnalist spunea...

Blue, frate! Da' ce te-a apucat? Tocmai tu sa dai cu paru'? M-am gandit ca in wkd merita sa ne distram... E petrecere in Palat!

Ioana spunea...

Doar in weekend ne distram?

Un jurnalist spunea...

Crezi ca putem si in timpul saptamanii? Poate dupa 23, cand vine lumea de la munca. Sau, ma rog, pleaca! Dar petrecerile pot fi pentru toti sau doar pentru unii...

Ioana spunea...

Daca am fi oameni normali ar fi cam greu, dar asa... :D

Un jurnalist spunea...

A, deci nu suntem normali? Asta e bine de stiut. Credeam ca numai eu sunt asa... Sau poate sunt doar excentric? Hmm... Nu cred.

Ioana spunea...

Ziceam de oamenii normali, care dorm la miez de noapte, dar vad ca nici la tine nu e cazul :)

Powered By Blogger