miercuri, iunie 04, 2008

I love music!

Muzica e hobby-ul meu. Acum, ceva mai moderat. Inainte vreme insa, din liceu si pana prin 1995, eram habotnic. Ascultam Radio Kuweit in draci, in ilegalitate, caci eram - pentru cei care nu stiu - in "Epoca de aur". Dupa 1990, m-am apucat sa scriu in presa. Dar mi-am transformat hobby-ul in ocupatie. M-am dus la Radio Uniplus si m-am apucat de pus muzica. Programe pe gustul meu: black music (r&b, groove, soul). M-am mutat apoi la Radio Delta. Acolo am avut doi ani un program de duminica. A fost cea mai frumoasa parte a vietii mele... Dupa ce m-am apucat serios de jurnalism am pierdut placerea de a fi DJ. Dar am ramas cu nostalgia. Si cu miile de cd-uri din rafturi. Asta e povestea, in rezumat. De aceea este atata muzica pe blog...
Pentru ca imi place muzica, m-am gandit sa sar la urmatorul nivel. Radio pe net. Iata povestea lui Dragosh. El a pornit ca si mine de la zero. Acum e printre cei mai buni.


Anul 1995, intr-un subsol de bloc, amenajat ca studio, antifonat cu pachete de tigari goale si cartoane de oua. Fumul des de tigara face aerul irespirabil. In casti se aude melodia din previzionarea mixerului audio (un mixer rusesc, COHOP, a se citi "sonor")... Pe un casetofon "international" se deruleaza o caseta... Cd-player-ul cu melodia "Oamenii mei" cantata de Morometzii, pusa in pauza.
Tzarrr telefonul fix...
- Repede avem o dedicatie, ridica calea de telefon la mixer! Fii pe faza sa nu injure... [wow]
- Alo, da! Radio fara filtru, ascultam... esti in direct!
O voce de pustoaica:
- Buna aveti melodia lui tiger one, "cand te uiti in ochii mei"?
- Hmmm... sa vedem, cautam.
- Si mai am o dedicatie pentru colega mea... bla bla bla.
Dezastru: melodia este undeva pe o caseta, dar nu stim pe care ...
- Stiu io ma pe care, Racks-ul ala metal-cr, transparenta si scrie pe ea "Criminalu'"
Deja fumul este foarte des, luam decizia sa nu fumam o ora ca sa se aeriseasca...
Intre timp, se aude o voce infundata:
- Io sunt ma, deschide usa!
O usa mare de metal se deschide si in cadrul ei Paga si cu Pasarica cu o frumusete de dublu deck Akai in brate.
- Moaaa ce tare!
- Il bagam la radio??
- Da!
Inventar :
un cd player portabil, o janghina de altfel
un casetofon international
un mixer COHOP
un deck cu caseta "JVC"
si acuma, acest super dublu deck Akai.
Plus cea mai scumpa scula din studio, un microfon Seinnheiser (dinamic) care face mai mult decat toate sculele la un loc.
Emitatorul, facut de C. (politai, de altfel) merge de rupe, adica la modul ca alte radiouri pirat trebuiau sa tina in ligheanul cu apa emitatorul ca sa se raceasca, al nostru avea un cooler.
Plasa anti "P" -uri si scuipat in microfon era facuta dintr-un ciorap de dama intins pe un cadru de sarma rotund...
Din pacate, avem nevoie de alt ciorap, pentru ca Paga a atins cu tigara super - filtrul...

Buna dimineata, este ora 3 si jumatate, ascultati Radio fara filtru, pe frecventa 107,1 Mhz! Eu si cu Pasarica suntem aici in studio si suntem curiosi daca mai avem vreun ascultator la aceasta ora tarzie...

In acea noapte, nu visam vreodata ca o sa am un calculator, nu stiam ca o sa am un mixer cu efecte integrate, nu credeam ca un calculator poate sa cante muzica la o calitate asa buna. Nici prin cap nu imi trecea ca or sa apara softuri dedicate de radio cu playlist, sa vezi numele la melodie, sa stii ce melodie urmeaza, sa ai jingle-uri cand vrei si cel mai tare, sa emiti pe internet in totala legalitate.
Asa cum nici acum nu vom sti ce o sa apara peste 10 ani...
Sunt niste amintiri pe care nu o sa le uit niciodata, avea un farmec aparte studioul de la subsol, ....si mai presus de toate, chiar eram prieteni... imparteam ultima tigara in 5 persoane...
Radio fara filtru vine de la Paga care fuma Carpati fara filtru...

14 comentarii:

alex_tinc spunea...

I really love music. Nu pot să spun că prefer ceva anume, însă pot confirma faptul că uneori muzica îţi poate salva viaţa. Orice sună bine îmi place. Totuşi recunosc că îmi este frică a nu-mi coborî gusturile sub un nivel, să zicem, care stabileşte bariera dintre un gust estetico-muzical decent şi unul nu prea. Da! Gusturile nu se discută, însă formează o impresie cu siguranţă.

Elisa spunea...

Super!!Cum ai facut asta?Adica,cum pui muzica ,sa fie cand se deschide blogul??Cand o sa ai timp ,sper c-o sa-mi zici,caci,nu uita...eu sunt invatacelul tau si avem si acelas sablon....lol
Daca n-ar fi muzica am fi mult mai tristi.... :)

Un jurnalist spunea...

Alex: Muzica ne uneste pe toti fara sa ne cunoastem. Am descoperit asta cand eram in liceu si cautand un post de radio normal am dat peste acel Radio Kuweit. Lumea asculta in secret Europa Libera iar eu ma delectam cu un post arabesc in limba engleza!Atunci am inteles ca puterea cuvantului si a sunetului este mai mare decat interzicerea lor de catre autoritati. Acum vad muzica precum un produs "paranormal"... Cand auzi o melodie cunoscuta gasesti in jurul tau oameni care devin brusc prietenosi sau sociabili.

Un jurnalist spunea...

Elisa: Sunt tare bucuros ca iti place. Am stat sa ma gandesc ceva pana sa iau aceasta decizie. Mi-era teama ca oamenii vor spune ca sunt straniu sa pun pe un blog muzica de la radio. Dar eu cred ca aceste cai de comunicare se vor diversifica in asa masura incat vor combina produsele profesionale. Uite, eu ma gandesc la blog ca la un telefon tot mai performant si mai complex. Poti face aproape orice cu un telefon. Asa si cu blogul. Iti alegi modelul care se apropie de gusturile tale. Cat priveste muzica pe blog nu e mare lucru. Singura dificultate este sa obtii codul sursa al radioului care iti place. Aici e intr-adevar problema. Putem discuta cum sa faci, dar numai dupa ce otbii acel cod sursa.

Elisa spunea...

Daca ascult la tine,deocamdata nu vreau mai mult.Si asa nu stau eu pe blogul meu decat cand editez si cand citesc comentariile.Asa ca...ramane pe mai tarziu,caci radio tau e fain.Azi ,fiind sarbatoare,pot sta mai mult sa ascult.
Sa ai o seara minunata,Claudiu!Merci de muzica... :)

Anonim spunea...

dublu-deck! moamaaaa, unde ma arunci in timp... cand jinduiam dupa akai-uri prin studiourile de inregistrari; cand aluminiul gri sau vopsit in negru al 'sculelor' imi ridica parul pe ceafa, culcat instantaneu de combina tehnoton :)

Ioana spunea...

Banuiesc c-as putea sa traiesc si fara muzica, dar ar fi atat de greu si de fad... E foarte adevarat ca muzica te poate apropia de persoane fata de care altfel te-ai fi simtit strain, mie chiar mi s-a intamplat. Este si o foarte buna metoda de a-ti exprima starile :)

Un jurnalist spunea...

Dragii mei, Elisa, Pushthebutton(stiu eu cine esti!)si Ioana. Asta mi-am dorit! Sa va placa! Sunt tare multumit ca aveti inca un motiv sa va simititi bine cand veniti pe blog. Iar daca aveti nevoie de muzica preferata, nu ezitati! Dragosh va face pe plac! Acum e la butoane si, in general, in fiecare noapte...

Ioana spunea...

Imi place muzica la nebunie, dar pe cea de pe blogul tau n-o gasesc :(

Un jurnalist spunea...

N-o gasesti pe cea de pe blogul meu? Care? Spune-mi mai clar...

Ioana spunea...

Cred ca am inteles eu gresit :P Credeam ca ai facut in asa fel incat sa se auda muzica atunci cand se intra pe blog...

Un jurnalist spunea...

Pot alege una din variante. M-am gandit insa sa nu agresez cu muzica pe cei care poate se asteapta sa vada un blog si nu sa auda muzica. Dar pentru tine e simplu, daca vrei sa asculti doar muzica apesi butonul de start de la radiofarafiltru de sub profilul meu. Asta e tot.

Ioana spunea...

Nu vreau sa ascult doar muzica, dimpotriva, dar daca mi-ar fi aparut butonul de start as fi dat drumul si la muzica. Multumesc :)

Un jurnalist spunea...

Butonul daca nu-ti apare inseamna ca nu ai player-ul corect. Ma voi interesa si iti spun. Stiu ca se ma intampla si la altii. As putea sa-l las pe wkd radioul si apoi vad cum fac.

Powered By Blogger