luni, iunie 09, 2008

Cocote in adidasi

“Ro­mânii au un mare complex de in­fe­rioritate faţă de marile e­chipe. Nu cred că sînt capabili de un par­curs de senzaţie, precum Da­ne­mar­ca în ‘92 sau Grecia în 2004. Nu sînt suficient de puternici ca şi co­lectiv. Poporul roman nu e curajos şi e lipsit de ambiţie, de­oa­rece a învăţat să se mulţu­meas­că cu puţin. În schimb, e un neam abil, descurcăreţ, inventiv, care a fost obligat întotdeauna să gă­sească o soluţie pentru a se descurca şi a supravieţui. Românii ştiu să eva­lueze situaţiile, să se con­cen­treze pe re­zul­tatul vi­zat. O remiză le e su­fi­cientă pentru a supra­vieţui"
Ladislau Bölöni, fost selecţioner

Daca m-as fi chinuit sa gasesc cuvintele astea n-as fi reusit atat de bine. Dupa meciul cu Franta mi-am adus aminte de vorbele lui Boloni, un maghiar care a jucat pentru Romania in vremea cand anti-jocul nationalei era ridicat la rang de eroism de imbecilii care conduceau tara. Si astazi, dupa un 0-0 in care am fost nuli, aud voci savante sau comentatori "indoiti" sub povara serviciilor facute gusterilor din fotbal cum justifica penibil un anti-joc al lui Piturca. Cica am fost inteligenti, n-am avut noroc, am urmarit rezultatul, am vrut sa nu riscam inutil... Bla bla bla! Dar ca n-am avut un sut pe poarta, ca n-am avut o faza clara de gol, ca n-am jucat nimic, ca am avut un adversar in forma proasta, ca am jucat cu un singur atacant si cu un Mutu de care ne puteam lipsi din primul minut, asta nu spunem decat in timpul reclamelor. In calupurile de publicitate poti critica fara emotii ca nu te aud boss-ii de la Federatie si nici Piti, ala care la viata lui juca pentru goluri. Nu pentru aparare cu orice pret.

“Echipa română ştie să su­fe­re, să aştepte, să se apere, să se or­ganizeze, să se adapteze, să de­­joa­ce planurile adversarului, să cîş­tige timp. Şi apoi, fie prin ră­u­tate, fie prin viclenie sau talent, e ca­­pa­bilă să iasă la joc, printr-o ac­celerare sau o lovitură liberă şi să aibă una sau două lovituri de geniu pentru a crea surpriza”.
Ladislau Boloni, fost selectioner

“Am rămas mut! Îl bănuiam de orice pe Bölöni, dar nu de şovinism! Mai trebuia să spună că sîntem un popor cu izmenele în jos!”
Dumitru Dragomir

Aceasta este reactia "smecherilor" din fotbalul romanesc cand li se spune cinstit ca suntem penibili. Cu astfel de conducatori e normal sa vezi fotbalisti spalati la creier (care si asa se chinuie sa gaseasca vorbele in limba romana) spunand ca papagalii aceleasi ineptii... Asa i se da nas unui individ cu tupeu nemasurat care a prins doua meciuri norocoase in preliminarii si acum se crede "Dumnezeul" antrenorilor. In schimb, vad Olanda sau Italia - doua echipe care vor juca peste cateva zile cu noi - cum lupta sa castige. Si care dau goluri si au faze de poarta. Oare lor nu le este frica sa invinga sau sa piarda daca adversarul este mai bun? Nu, pentru ca echipa lor nu este compusa din romani. Aia cu mentalitate de invinsi!

UPDATE: Ce se face marele "strateg" dimpreuna cu gasca lui de cantatori dupa ce Italia a fost zdrobita de Olanda? Oare tactica lui de a ceda doua puncte cu Franta, il mai ajuta la ceva cand macaronarii ne vor manca cu "pene" cu tot?

17 comentarii:

Ioana spunea...

Am vazut si eu meciul din seara asta. Normal ca as fi vrut sa atacam mai des (daca tot pornisera pe ideea ca o sa invinga Franta ar fi putut juca macar pe ideea: totul sau nimic) sau ca mingea sa nu fie mai tot timpul in jumatatea noastra, dar nefiind o mare cunoscatoare m-am gandit ca poate gresesc eu cand am impresia ca se comporta de parca si-ar da pase in curtea scolii sau cand ma astept sa faca ceva productiv cu mingea daca tot e la ei.
Am auzit des dupa diverse meciuri comentarii ale specialistilor care ne spun cum meciul ce tocmai s-a incheiat a fost sublim, dar au fost de vina terenul, arbitrii, adversarii, stresul, durerile de cap, vremea, astrele (toate, pe rand sau deodata in cazurile "tragice"). D-aia nu ma pronunt, ii las pe specialisti. Nu ma mai astept la spectacol si-am ajuns sa fiu multumita daca facem egal, fie el si 0-0...
Poate avea ceva dreptate si colegul care mi-a zis ca Romania n-are nicio sansa, nici in visele ei... In sinea mea tot l-as bate si speram ca si jucatorii sa aiba dorinta de a arata ca vor si ca pot!

Un jurnalist spunea...

Ioana, eu sunt satul de apostolii fenomenului fotbal. Sunt niste pretentiosi cu rang de guru. Stii de ce nu-i cred? Pentru ca tactica lor este o banala atitudine de siguranta in fata adversarului. Noi aplicam regulile primare ale razboiului: sa nu suferi prea multe pierderi e mai bine decat o victorie glorioasa.Iar cand ne iese, ne minunam de succes. Ne facem statui prin parcuri si iesim ca dementii pe strazi. Fotbalul e un joc. Ca sa fie mai mult de atat e nevoie de conducatori cu talent si mentalitate de invingator. Noi suntem vesnic niste fricosi frustrati de neputinta pe care ne-o programam mental inca din copilarie.

Ioana spunea...

Sunt de acord cu tine. Si totusi am mereu speranta (tampita?) ca de data asta o sa fie altfel, ca o (ne) aratam de ce suntem in stare. O fi datorita varstei? Nu reusesc sa inteleg mentalitatea de invins, de complexat in fata miturilor create, sunt convinsa, de cele mai multe ori artificial. In fotbal si nu numai... Am ocazia sa-i vad de aproape si pe altii, considerati modele de multi romani. Nu numai ca nu ma simt mai prejos (da' deloc!), dar mi-am intarit convingerea ca nu sunt inzestrati, ca nu sunt setati pe succes, mi-am dat seama cat de mult conteaza perceptia proprie, cum diferenta intre persoane cu potential se poate face pornind de la gandirea despre sine si pragul pe care de multe ori ni-l stabilim singuri.

Anonim spunea...

Uff!
Cine te pune să asculţi ce spun "experţii"?! Doar vorbe goale aruncate (pretenţios!) în vânt.
Hai ROMÂNIA, hai până-n finală!!!!
Chiar nu contează cum este jocul nostru din grupe atâta timp cât trecem de ele. Parcă jocul "galonaţilor" a fost mai bun?!
Mă bucur cât am pentru ce, nu mă apuc să-i caut de coarne. Nu de alta, dar şi ceilalţi le au... ;)

Un jurnalist spunea...

Stii, ma tot intreb daca tine de influenta masiva pe care ne-o transmite insiduos media sau chiar asta suntem? Ne bucuram pentru ca n-am pierdut. Daca tu ai fi un personaj de la care ceilalti au asteptari ce ai alege? Sa faci putin ca sa nu gresesti sau sa faci tot ce poti si cat mai bine ca sa confirmi ceea ce altii asteapta de la tine? Ne complacem, dupa doua decenii in care ne-am demonstrat ca suntem o natiune capabila sa fim egalii altora, in paradigma lui "se poate si asa". Viclenia de care vorbea Boloni este trasatura noastra majora. Hai sa ciupim ceva ca nu avem pretentii sa fim mai sus. Daca castigam ne umflam in pene pentru ca am fi avut nu stiu ce mare realizare, daca pierdem dam vina pe soarta. Victoria are o mie de parinti, dar infrangerea este orfana!

Anonim spunea...

J, nu fi aşa pătimaş. Face rău la inimă! Şi nici prea prăpăstios. Întunecă zilele. ;)
De grupe se trece cum se poate!!! Toţi fac la fel, de ce să fim noi mai catolici decât un... Catolic? Echipele au rămas înscrise în istoria fotbalului prin faptul că au câştigat jocurile, nu scrie în dreptul lor cum au făcut-o. Ne aprindem, ne enervăm, cârcotim dar uităm (de cele mai multe ori!)esenţialul: sunt doar jocuri, nu războaie. Dacă "mor" chibiţii nu "mor" din eroism. Spun iar, să ne bucurăm cât avem pentru ce...
Să nu-i trimitem pe "generali" la curtea marţială doar fiindcă bătălia nu a fost câştigată elegant. Până la urmă rămân victoriile!

Un jurnalist spunea...

Bine domne! Fac cum zici tu! Pana la urmatorul meci! Cine are dreptate, vom vedea atunci. Eu insa te asigur ca am depasit emotiile si crizele din cauza fotbalului. Asta spuneam acum cateva articole. Acum sunt lucid. Vad doar ce are relevanta. Insa, e bine sa nu inchidem ochii doar pentru ca e bine si asa. Mereu ne ascundem dupa nevoia de a obtine puncte dar ignoram ca e nevoie si de spectacol(calitate)pentru ceea ce primim prin antijoc.

Elisa spunea...

Claudiu,asta-i si punctul de vedere al sotului meu si mereu il cert ca nu stie sa se bucure de moment,de o isprava,de un oaresce ...
E bine pana acuma??Da,e bine,deci sa ne bucuram,zic.Sigur ca toate priogmozele pozitive ma enerveaza si pe mine,ca noi asta stim sa ne culcam pe o ureche.Pana atunci dea Domnul bine,ca se poate... ;)

Elisa spunea...

Sper ca ma meciul cu Olanda sa moara pe teren ,ai nosrtii...
Daca nu...ai tu dreptate,Claudiu. :D

Un jurnalist spunea...

Da, Elisa. Asa zic si eu. Il las pe SuKaRiT sa aiba dreptate, ca si tine dealtfel, si dupa aceea vom comenta. Dar, indiferent de asta sa stii ca sotul tau vede ceea ce vad si altii. Cine traieste cu fotbalul in casa incepe sa inteleaga si sa compare. Te uiti la altii, ii vezi pe altii si te uiti la noi si vezi mereu si mereu aceleasi comportamente. Cu o exceptie, Steaua din anii '80. Atunci am avut pt. prima oara mentalitate de invingatori. Iar la nivel de nationala doar la Campionatul Mondial din '94 am depasit conditia noastra de invinsi. Da,r atunci, am avut nu numai jucatori cu minte multa ci si cu un car plin de talent...

Anonim spunea...

Cand aud de Boloni, imi tresalta sufletul de tristete.Un nobil al fotbalului romanesc. Nu l-au mai vrut "miseii". Si a plecat, tocmai la campioana Belgiei. Pacat!
Sa dea careva un gol in poarta Italiei, cum a facut-o el acum 25 de ani. :))
http://www.youtube.com/watch?v=lI-WWiKQjYU&eur

Ioana spunea...

SuKaRiT, nu-i linseaza nimeni pe jucatori ca n-au dat niciun gol, dar nu trebuia sa le fie jena sa se ia in... picioare cu adversarii (mai ales cand au vazut ca nu spulbera pe nimeni), sa-si exploateze resursele. Daca joci la minim s-ar putea sa pierzi tot, daca dimpotriva, pornesti cu gandul sa obtii tot ce ti-ai propus ai mult mai multe sanse. De ce ar fi italienii niste castigatori siguri? Au tot doua picioare, doi ochi si-o minte (ma indoiesc c-ar fi niste clone einsteinene), mana tot n-au voie s-o foloseasca, tot prin antrenamente se pregatesc, in schimb le-a intrat in cap ca daca au luat campionatul sunt niste zei.

Un jurnalist spunea...

Bravo Cristal! Ma bucur ca ai sesizat sensul vorbelor mele. Boloni, un profesionist, a avut curajul sa puna degetul pe rana. Dar el e jumatate roman sau, ma rog, nascut in Romania. Ceea ce a vrut el sa spuna este mai mult decat o apreciere a tacticii de joc. Este un mod de a fi care speculat de adversari ne poate face vesnic niste invinsi. Caci, pana la urma, daca iti propui putin, esti pregatit mental sa obtii putin...

Anonim spunea...

Ioana,hm! Şi tu, Brutus?! :P
J, să zicem (să credem, să sperăm!)că a fost o tactică...? Fii şi tu mai optimist, că numai mîine nu-i poimâne. După ce că-i vineri mai e şi 13. Cred că-i ghinionul italienilor, zic! ;)
P.S. Boloni, a fost un mare fotbalist. Asta nu înseamnă că mă încolonez în spatele lui...
Ştii cum e: buni, răi, sunt ai mei! :D

Un jurnalist spunea...

S: Dar ce zici de toate celelalte echipe care au jucat pana acum? In afara de noi cine a mai jucat ca sa nu piarda? Apropos, oare e o coincidenta ca numai noi am facut egal? Si uita-te la toate comentariile externe, ca astea de la noi sunt aranjate...Toti isi bat joc de noi. Si apoi ne vaitam ca suntem cu imaginea zdrobita. Traim ca in vremea lui Ceausescu. Ne iluzionam ca la noi e bine si ca suntem neintelesi de restul. Nu acceptam ca e rusinos sa fim asa. Preferam sa cautam justificari savante la o atitudine ditructiva. Uite asa, cad miturile...Vezi cocalarul cu lantul de gat! Ne-am ratoit, am facut proteste si ce sa vezi? Chiar la primul meci apare unul cat toata imaginea de pe televizor. Pai n-aveau dreptate englezii aia? Aveau, dar noi ne facem ca nu stim. Caci mai suntem si fuduli...

Anonim spunea...

J, eşti într-o pasă rea... Îmi pare rău! N-ai văzut (sau n-ai vrut să vezi?!) ce-am vrut să spun. Ai luat partea serioasă...?!
Nu asta a fost intenţia mea. :P

Un jurnalist spunea...

S. nu sunt o pasa rea. Sincer. Ca dovada ca ti-am dat dreptate... pana la urmatorul meci. Am inteles si ideea de bunadispozitie, dar asta e!, cateodata mai aprind vechile "fitile"...

Powered By Blogger