joi, august 21, 2008

1001 de povesti

Pun pariu ca nu stiti care este legatura dintre Azerbaidjan si Jocurile Olimpice! Nu va ganditi la vreun azer medaliat cu aur, caci n-au fost decat trei, in toata istoria Olimpiadelor. Tara asta, plina de petrol si sub autocratismul baiatului fostului presedinte fondator, a fost aproape de un succes istoric. Organizarea Jocurilor olimpice din 2016, la Baku!

A pierdut cursa in favoarea unor orase "modeste" ca Chicago, Tokyo, Rio de Janeiro sau Madrid. A trecut neobservata aceasta candidatura exotica, poate si pentru ca lumea sportului se pregatea de startul jocurilor de la Beijing un alt oras "ciudat" care ne-a oferit doua mostre de inselaciune la scara planetara. Pe mine m-a uimit tupeul presedintelui Ylham Aliyev. Un personaj, ramas in memoria colectiva a romanilor prin doua aparitii monumentale.
1.A fost prezent la inaugurarea unei alei (care-i poarta numele) in sectorul 2

2.L-a impresionat pe premierul Tariceanu cu arma sa secreta: doamna Aliyev

In lumea occidentala, Aliyev este considerat un lider autocrat. El este cel care le-a dat ordin supusilor sa mai rareasca tablourile personale care impanzesc capitala Baku, mai ceva decat reclamele. Gestul era un "dar" pentru opozitia politica firava din Azerbaidjan si un semn pentru alegatori ca nu e nevoie sa-l realeaga in unanimitate... Pe site-ul oficial al presedintiei am gasit un alt "cadou": presa apreciata de presedinte, primeste alocatii anuale, un fel de plata pentru modul cum isi face datoria. Si tot de pe site-ul oficial descopar cum se mareste salariul sefului statului. Dansul isi acorda, cu de la sine putere, salariul. Intr-un mod original, nemaintalnit vreodata: inlocuieste sutele cu miile si in sase ani isi indexeaza de zece ori venitul:

The Decree of the President of the Republic of Azerbaijan on Augmenting the Individual Stipend of the President of the Republic of Azerbaijan

1. The amount of the Individual Stipend defined in Item 2 of the Decree number 715 and dated 11 June 2002 of the President of the Republic of Azerbaijan “On Establishing the Individual Stipend of the President of the Republic of Azerbaijan” is to be augmented via replacing the words “seven hundred fifty” by the words “thousand” (...)


Ar mai fi multe de povestit despre aceasta tara frumoasa care, cu doar 9 milioane de locuitori, visa... prin liderul sau, la organizarea unei Olimpiade. Banii pentru el nu sunt o problema. A promis un oras olimpic ca-n basme:



Pentru ca astfel de proiecte sa devina realitate, 20 de miliarde de dolari erau puse la bataie. Toata suma provine din exploatarea zacamintelor de petrol. Cu alte cuvinte, nu conteaza cat ne costa, avem de unde! Americanii, britanicii si altii ca ei ne finanteaza din greu pentru petrolul de sub noi. In loc sa dea banii pentru modernizarea tarii si transformarea sa intr-una democratica, presedintele Aliyev prefera sa ramana in istorie. Exact ca Mao, Kim Ir Sen, Stalin, Castro. Si Ceausescu este bun de luat, ca exemplu. A facut el cea mai mare cladire din lume? A organizat Romania, Universiada? De ce n-ar putea si marea natiune azera sa fie gazda unei Olimpiade?

Niciun comentariu:

Powered By Blogger