sâmbătă, august 02, 2008

Dilema barbatului modern

Titlul filmului Barbatul modern m-a facut sa scriu despre vremurile noastre si cum ne-am transformat. Regasesc multe dintre stereotipurile si angoasele barbatului in scenariul filmului. Suntem in cautarea starii de echilibru dar nu stim cum arata. Am pornit cu sechelele copilariei si vrem sa ne dovedim ca putem depasi obstacolele din tinerete. Ne-am facut drum cu coatele desi nu eram cei mai ilustri indivizi ca pregatire. N-am fost superficiali dar ne-am bazat, cel mai mult in viata, pe spontaneitate si ambitie. Am prins repede smecheriile la serviciu si in cativa ani le-am luat locul celor care ne-au angajat. Asa am construit propria cariera/afacere si ne-am aratat ca se poate. Insa pretul succesului a inversat urcusul care s-a transformat incetul cu incetul intr-o panta pe care o iei la vale. Valoarea banilor si statusul social se mentin cu eforturi pe care nu le constientizezi. Devii sclavul lor si uiti de unde ai plecat. De fapt, telul tau este sa nu pierzi, sa nu renunti nicicand la atingerea tintei. Lumea din jur se imparte in enervanti, lingusitori si vanat. Pe primii ii tratam precum insectele pe parbrizul limuzinei: ne deranjeaza vizibilitatea dar le indepartam dintr-o miscare a degetului. Pe ceilalti insa, prada care ne aduce satisfactia profesionala, ii curtam, suntem dispusi la gesturi incredibile, ne milogim si ne prefacem ca ne place orice tampenie scot pe gura. Scopul ramane acelasi: sa-i prindem in plasa, sa-i convingem sa munceasca pentru noi. Si mai departe, ce este in viata barbatului modern? O casa frumoasa si aproape goala, o femeie care se ocupa de viata ei si chiar te inseala... Prieteni inexistenti, eventual cunostinte interesate. Petreceri standard si distractii masculine insignifiante. Si o perpetua insatisfactie interioara. Ceva nu merge... Cauti sa te descarci sau sa te refugiezi in experiente stranii, la limita utilului. Alteori esti incredintat ca un curs oarecare de descifrat secretele vietii, sau dezvoltarea unui hobby usor vor aduce raspunsurile mult asteptate. Nimic nu merge...Toate raman la fel. Te duci la munca, socializezi si te intorci seara sa dormi. Si ciclul se repeta la nesfarsit. Ce sparge cercul vicios in care ai intrat? Boala, moartea sau falimentul. Nu prea ai solutii! Ori vin ele inainte, ori o iei tu de la capat, daca mai ai puterea s-o faci.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Astea sunt dilemele tale? Esti un trist...

Un jurnalist spunea...

Nu, "prietene". Ale tale! Se pare ca n-ai multe dileme in viata. Asta insa cu singuranta o ai...Sa fii barbat sau femeie? Alege. Ar mai fi o varianta. Sa nu fii nimic. Un zero, adica.

Anonim spunea...

parerea mea "care este" este ca e simplu sa fii anonim pe internet si sa comentezi despre altii ca sunt tristi , dar ia sa vedem noi tu de fapt cine esti ? eu unu personal cred ca are total dreptate in acest blog si sper sa nu ajung asa , e bine sa stii dinainte de ce sa te feresti ...

Un jurnalist spunea...

Dragos, anonimul nostru ar avea dileme dar nu stie sa le gaseasca. N-ar accepta sa le afle de la altii caci lui (ei) nu i se poate intampla niciodata nimic. Chinezii au inchis ochii pentru o mie de ani si au ajuns inapoiati cu cinci sute. Doar pentru ca s-au crezut prea destepti... Unii, insa, pot face ceva cu viitorul lor.

starsgates spunea...

Poate trebuia să se numească
,, Dilemele omului modern,,
Doar cel care a pierdut o dată aproape totul şi are puterea s-o ia de la capăt va înţelege ce este cu adevărat important în viaţă.:)

Un jurnalist spunea...

Se putea numi si asa numai ca am vrut sa respect adevarul "istoric". Am zis de la inceput ca m-am inspirat din titlul filmului cand am scris articolul. Dar, sunt de acord, ne priveste pe toti si e valabil inclusiv pentru femei. Desi ele mai au si alte probleme specifice...

Anonim spunea...

Un punct de vedere interesant si la obiect.Pe cand si un subiect cu privire la ,,dilema femeii moderne,,?Acolo ne putem da si noi femeile cu parerea, in ceea ce va priveste pe voi barbatii ne putem da doar cu presupusul.
Ma bucur ca exista barbati care au curajul sa priveasca realitatea in fata si facand-o publica poate vor reusi sa ii trezeasca si pe semenii lor ,la realitate.

Un jurnalist spunea...

Am vazut cu intarziere acest comentariu. Incerc sa raspund, totusi. Am ales acest subiect fiindca nu mi-e teama sa vorbesc despre subiecte tabu sau bine ascunse in mintea oamenilor. Barbatii sunt cei mai lasi in privinta exprimarii propriilor dificultati sau complexe. Am urmarit felul in care au comentat barbatii ceea ce am scris. Toti m-au persiflat. Dovada ca societatea noastra este plina de ipocriti sau de indivizi fara viziune. Despre femei insa, mi-ar fi extrem de dificil sa vorbesc in necunostinta de cauza. As putea incerca. Cu siguranta insa ca voi fi de doua ori mai injurat. Sper sa capat curaj si informatia de rigoare pentru a scrie ceva competent.

Powered By Blogger