Din cauza multiplelor sale capcane pentru partide, este extrem de probabil ca acest sistem (votul uninominal, n.a.) sa nu supravietuiasca dupa prima sa aplicare. (...) O alta capcana a acestui sistem de vot este data de repartizarea mandatelor la nivel national. (...) Competitorii care candideaza in colegii de mica intindere geografica, cu un numar mic de voturi exprimate, trebuie sa obtina 50% + 1 din aceste voturi; in caz contrar, riscul de a nu fi ales este foarte mare, chiar daca au obtinut un numar mare de voturi. (...) Un candidat bun intr-un colegiu mic prezinta foarte mari riscuri de a nu fi ales. Daca insa colegiul este foarte mic, sansele sale cresc. Vor avea de câstigat asadar candidatii fara notorietate din colegiile foarte mari si cei cu notorietate din colegiile foarte mici. (...) Partidele care vor miza pe strategii diferite intre diferitele circumscriptii vor pierde un numar important de mandate. In aceste conditii, este de mirare de ce partidele mari, cu scoruri electorale bune la nivel de Bucuresti, ezita sa lanseze candidati cunoscuti in aceasta circumscriptie care va da cel mai mare numar de deputati si senatori in viitorul legislativ, acestia preferand sa candideze la Dabuleni sau Mizil.
Asta stiam si eu de ceva vreme. Mai precis, la catva timp dupa ce formula magica de alegere prin vot uninominal, a fost scoasa din laboratorul Parlamentului. A intrat cum a propus ProDemocratia si a iesit cum au vrut membrii Comisiei de Cod electoral. Cand am intrebat cine le-a oferit consultanta la algoritmi, calcule si toate cele, mi s-a raspuns ca nimeni. Adica, s-au descurcat singuri! Adevarul este ca nimeni nu-si asuma paternitatea acestui sistemul electoral. Tipic romanesc... Daca iese bine, ne laudam ca a fost ideea noastra, daca iese prost, nu e nimeni vinovat. Sau dupa cum ii placea unui fost prim ministru sa spuna: Infrangerea este orfana, Victoria are o mie de parinti!
Unde vom ajunge dupa ce poporul va vota? Nimeni nu stie, asta e hazul! De aceea ii vedem pe angajatii statului - meseria politician, cum se ascund prin sate si catune. Dar ce mesaje vor trimite fostii ministri, parlamentarii si altii de rang inalt populatiei din Cuca Macaii? Sa-l voteze pentru ca le aduce o sosea, o fantana, un magazin, o gara sau altceva de genul asta? Parca asta era treaba primarului, nu? Si atunci ce vor promite? Si daca vor fi alesi pe cine vor reprezenta ei in Parlament? Pe oamenii de la sate. Si cine va sustine cauza oraselor? Ei bine, aici e alt mare mister. Se pare ca nimeni! Adica... nimeni cunoscut. N-ar fi rau daca am afla si cu ce se ocupa acesti necunoscuti. Cand vor fi alesi va fi prea tarziu ca sa luam masuri... In concluzie, la toamna-iarna, vom vedea clasa politica acolo unde ii este locul: la marginea oraselor, la munci agricole!
Ar putea fi in Romania...
8 comentarii:
nu stiu ce-ai facut cu codul de la statcounter, dar nu ma pot abona la rss-ul tau. diloc, ca sa zic asa. crezi ca-l poti rezolva? maine te adaug si-n blogroll :)
Incerc, dar nu depinde de mine. Stacounter merge chiar si asa, fara afisare. Daca trebuie, fac alta mutare.
Prinţe, aşa deci, ţi-am aranjat sosirea, totu-i pregătit până la ultimul detaliu...ştii, doar o mică problemă ar fi, baldachin nu mai au, un hamac ar fi bun? :)))
Nuuuu.... Am platit pentru ce e mai bun. Daca nu sunt in stare ma intorc acasa!
Da' chiar nu te înţeleg, trebuie să se reducă totu' la bani, ce dreaq?! Aventura, adrenalina...e tot ce contează! :))
Pai asa, mergeam in Romania... Nu ziceam mai demult ca am avut experienta asta? Macar patul sa fie de calitate. Restul mai vad eu...
=))
Prinţe, dixtracţie plăcută cu şi ne mai auzim! :)
Dap. Sa fie asa cum zice lumea...
Trimiteți un comentariu