vineri, august 01, 2008

Transfer de sentimente

Cu fiecare an care trece descopar cum tehnologia se apropie de copierea sau inlocuirea fiintei umane. Am pornit de la un procesor si am ajuns la roboti care imita infatisarea si chiar parti din functiile umane. Povestirile SF, precum cele ale lui Asimov, imagineaza o epoca in care omul este substituit de clone robotizate. Iar in variantele hard, acestea ajung sa subjuge fiinta umana. Sunt convins ca vom ajunge intr-un astfel de punct. Dar ce mi-ar placea sa vad in aceasta viata este altceva. Cum ar fi sa poti transmite sentimentele prin intermediul unor obiecte? Sa faci transferul de la imaterial la material si viceversa. Sa zicem ca senzatia mea de placere sau iubire fata de cineva ar putea fi transmisa fara contact fizic sau psihic cu ajutorul unor obiecte sau corpuri amorfe? Daca femeia care iubeste un barbat i-ar putea spune acest lucru prin felul in care gateste sau scrie. N-ati auzit istorisirile multora care spun ca mancarea sau bautura preparata de o persoana draga este mai buna decat oriunde in alta parte? Sa credem oare ca poti transfera senzatiile si starile personale catre o alta persoana si printr-un corp lipsit de viata? De ce nu? Mai nou, un calculator poate imita mirosurile reale si un telefon poate transmite vibratii virtuale. Nu cred ca este o utopie sa ne preocupam ca intr-o zi sa simtim instinctele sau sentimentele primare prin mijlocirea unui tert. Unii dintre noi fac asta, empiric, fara sa stie! Asta e filozofia mea.


cunnie williams my philosophy

8 comentarii:

Anonim spunea...

Prietene, n-am inteles nimic.Dar m-am amuzat copios :))) (fara suparare). All the best! :)) Semneaza un ignorant :))))))))
PS. umila mea parere este ca "Transfer de sentimente" se incadreaza la categoria dialog cu tine insuti si asa ar fi trebuit sa ramana. Daca nu cumva....ai vrut sa transmiti subtil un mesaj in eter...who knows..yacccc, prea complicat

Un jurnalist spunea...

Asta e perfect...Daca te-ai amuzat, in parte, asta am si vrut. Inseamna ca subiectul e deschis. Niciun mesaj subtil nu e in text. Poate un pic de imaginatie sa fie la mijloc(no offense)...

Anonim spunea...

Auch! Asta cu imaginatia a durut, empiric vorbind :)))) Dincolo de gluma...Nu sunt un pretins al ideilor marete sau al intuitiei folosite fara gres, dar cred ca acel articol a fost special creeat pentru a naste conversatii versatile. Toate bune!

Un jurnalist spunea...

Era o joaca "tehnologica"...
Si parva licet componere magnis (Daca e permis sa compari lucrurile mici cu cele mari)! N-am facut decat sa duc imaginatia mai departe. Si sa pun un pic de condimente in mancare!

Diana spunea...

Nu este doar imaginatie aici... Lucrurile acestea deja se intimpla.Numai ca entry-ul atinge doua probleme complet separate: (a) capacitatea in crestere a tehnologiei de a reda sentimentele si senzatiile, de a fi inlocuitor si transmitator al acestora (aici mi-am amintit de filmul in care Silvester Stallone e "dezghetat" in viitor si, dupa ce o cunoaste pe Sandra Bullock, e foarte dezamagit de relatia "tehnologizata" intre barbati si femei) si b) "bioenergetica" (atit de controversata incit nu se vorbeste prea mult despre ea in spatiul virtual) cea care afirma ca orice (fiinta sau obiect) are o energie care se schimba in functie de transformarile din interior dar si in functie de contactul/vecinatatea cu alti purtatori de energie si informatie. Eu cred ca ambele sunt reale, chiar daca prima e doar o tendinta iar a doua este insesizabila pentru multi.

Diana spunea...

Adica de fapt ai pus doua tipuri de condimente, unul pentru desert si unul pentru legume la cuptor :)

Un jurnalist spunea...

Diana, multumesc pentru ajutor. Din pacate, unii nu sunt capabili sa-si deschida mintea. Ma gandesc ca ai pus corect problema. Nu am avut o pregatire academica in abordarea subiectului si de aceea am atacat empiric problema. Dar, iata ca, nu e doar o fantezie sau o curiozitate de-a mea...

Eric Polec spunea...

Daca teleportarea este posibila...transferul de sentimente de ce nu ar fi nu?

Traim intr-o lume in care orice este posibil.

Ideea a fost sustinuta slab si de asta vin multi tzarani care taie in carne vie :)

Mi-a placut articolul tau!

Regards,
Eric, webmaster

Powered By Blogger