miercuri, august 20, 2008

Auto ... flagelati

De ce trebuie sa fugim din Bucuresti in luna august? Ar fi nenumarate motive. Unul: pentru ca toata functionarimea este in vacanta si risti sa nu gasesti oamenii la ghiseu. Altul; pentru ca toti prietenii sunt plecati in concediu si ajungi sa-ti pierzi vremea fara rost. Altul; e prea cald ca sa respiri aerul poluat si imbacsit al orasului. In fine, ar mai fi un motiv aparut in ultimii ani: Traficul.
Paradoxul romanesc este ca, desi majoritatea dintre noi evadam, pe strazi este la fel de aglomerat ca intr-o zi de toamna cu ploaie. Ce rost are sa ne mai punem intrebari de unde vine acest trafic infernal. Stim raspunsurile. Dar uite, ne ajuta altii sa lungim lista. Cand te astepti mai putin, iti apar lucrari de reabilitare, de incepere a constructiilor prin zonele importante. Adica, centrale, care fac legatura cu orice alt punct din Bucuresti. La ele se adauga acest Bucharest City Challenge, un circuit stradal de Formula 3 si GT, pe care il "inghitim" anual la sfarsitul lui august. Atentie, nu vorbim de raliu sau de curse importante in calendarul competitional, ci de o intrecere automobilistica pe care vrem s-o organizam noi, romanii. Cand a pornit ideea, un amic vechi de-al meu mi-a facut capul mare cum va aduce el formula 3 in Bucuresti. A reusit, dar partenerul lui s-a descurcat fara el. Asa ca amicul meu a ramas cu buza umflata. Succesul show-ului a fost garantat din momentul in care organizatorii au stiut ca Primaria va accepta ca activitatea sa fie complet paralizata intr-un oras cu 3 milioane de suflete. Mai tineti minte cum s-a razboit Vanghelie cu Videanu pentru arborii taiati ca sa fac loc gradenelor? Si pana la urma s-a rezolvat. Nimeni n-a mai pus piedica circuitului... Poate cu aceasta petitie online unii vor schimba lucrurile.
Timp de trei zile un punct nodal vital de circulatie este inchis. De ce nu se aseamana situatia cu altele, vezi Summit-ul NATO sau cel al Francofoniei? Simplu, pentru ca este o initiativa privata. Guvernul nu face cadouri angajatilor ca sa plece in vacanta pe timpul evenimentului, iar politia nu se oboseste sa fie prevenitoare si pregatita, sa preia sute de mii de soferi nervosi si sa-i ghideze in trafic. Suntem probabil singurii din lume care ne auto-flagelam. Ne dam singuri cu volanul in cap si cu bordura peste roti. Pacat de baietii aceia minunati de la Faithless care vin din nou in Romania ca sa ne inmoaie un pic din nervii pe care-i avem din cauza circuitului.

Niciun comentariu:

Powered By Blogger