duminică, septembrie 14, 2008

Buchetul si jartiera miresei

Unora le plac nuntile! Eu nici nu le urasc, dar nici nu le doresc. Sa fie a oricui, imi e totuna. M-am saturat de ele pentru ca vin toate odata si imi strica cheful, adica ma costa bani, zile libere, barfe, haine si ore de somn. Dar nu toti sunt ca mine. La fel ca babele din Coana Chirita, care-si dau cu parerea la fereastra despre procesiunea funerara si se dichisesc ca sa asiste la marele eveniment al urbei, tot asa sunt amici care exulta la aparitia unui prilej de cununie. In august, s-a dat liber, de catre biserica, la casnicii. Un val de perechi si-au chemat apropiatii la tarasenia unirii lor. Cum n-am mai fost de vreo trei ani la o nunta, am aflat de la altii cam ce se mai intampla. Obiceiurile par sa reziste, desi mai nimeni nu stie la ce folosesc. Am gasit pe net explicatiile necesare. Si asa, am inteles de ce merita sa fii prezent la cat mai multe nunti. Ai tot atatea motive sa-ti mearga bine in viata...

Verighetele
Au fost inventate de egipteni si erau facute din plante. Cercul insemna eternitatea, iar spatiul din interior, poarta spre necunoscutul vietii. De ce se pun pe inelar? Pentru ca se credea ca vena din acel deget duce spre inima.

Rochia alba
Rochia de mireasa din zilele noastre este, de multe ori, orice alta culoare numai alba nu: bej, alb-perlat, ocru sau lila. Pe vremuri, rochia de mireasa era, pur si simplu, cea mai buna piesa de vestimentatie din garderoba unei femei si putea fi de orice culoare, chiar si neagra. Nu va mirati, depinde si de zona geografica unde te afli si vei asista la astfel de "excentricitati". Regina Victoria, in 1840, este cea care a facut albul popular si la moda.

Drumul la altar alaturi de tata
Obiceiul isi are radacinile in timpurile in care nuntile erau aranjate, iar mireasa era considerata proprietate. Traditia provine dintr-un obicei barbar, din timpurile in care fetele nu insemnau altceva pentru tatii lor decat bani. De altfel, multe dintre neintelegerile intre sexe din societatea actuala isi au radacina si in faptul ca, odata, tatii isi foloseau fetele pentru a plati o datorie catre un proprietar de pamanturi; ca simbol al sacrificiului si al intelegerii financiare oferite intre triburi; accederea la o clasa sociala mai inalta. Mai tarziu, obiceiul s-a pastrat ca simbol al binecuvantarii din partea tatalui.

Voalul peste fata
Se folosea pe vremuri si pentru ca mirele sa nu-si dea seama daca s-a "pricopsit" cu o femeie cu "defecte" faciale. Mireasa il purta pana in momentul in care trebuia sa fie sarutata, prea tarziu deja pentru mire sa refuze "tranzactia". Datand din timpurile romanilor, sarutul reprezinta legatura suprema dintre miri, simbolul ce sigileaza toate contactele. Nici o ceremonie nu era completa fara sarut, iar intr-o perioada logodna era nula fara acest act.

Cavalerul si domnisoara de onoare
Obiceiul dateaza din timpul anglo-saxonilor. Datoria initiala a cavalerului de onoare era sa ajute mirele si sa-l apere, in caz ca acesta trebuia sa recurga la gesturi disperate, cum ar fi rapirea miresei, daca parintii nu erau de acord cu uniunea lor. Cavalerul de onoare statea de paza alaturi de mire in timpul schimbului de juraminte si, mai tarziu, la usa dormitorului proaspetilor insuratei, in caz ca cineva i-ar fi atacat sau mireasa ar fi vrut sa fuga. Rochiile domnisoarelor de onoare erau asemanatoare cu cea a miresei pentru a o feri de spiritele malefice sau de blestemele vreunor fosti iubiti gelosi.

Aruncarea buchetului si a jartierei
Aceste doua ritualuri reprezinta de mult timp momentul picant, chiar stanjenitor al nuntilor moderne. Aruncarea buchetului isi are originile in Anglia, iar florile reprezinta fertilitate, puritate, o viata noua si dragoste fara sfarsit. Pe vremuri, se credea ca mireasa poate transmite norocul sau si celorlati nuntasi, prin acest gest. Dar cateodata, ce poate fi mai umilitor decat sa fii "tarata" in centrul ringului de dans, in timp ce dj-ul nuntii urla ca nu ai pereche, dupa care sa-ti demonstrezi disperarea ca esti inca necasatorita aruncandu-te dupa flori zburatoare? Ar fi ceva totusi. De exemplu, sa te lupti in aer pentru o bucata de dantela care toata seara a stat "ascunsa" sub rochie pe piciorul sotiei amicului. In alte vremuri, acest gest ar fi fost considerat imoral. Si atunci de ce se practica la nunti? Istoria din spatele acestui obicei ciudat este chiar mai ciudata decat insasi traditia. Dupa ce mirii se declarau de acord in privinta casatoriei, se obisnuia ca acestia sa se retraga intr-o camera din apropiere pentru a "incheia intelegerea". Si, pentru ca totul sa fie cat se poate de oficial, era nevoie de dovezi. Apoi nuntasii erau invitati in camera mirilor unde se imbulzeau incercand sa rupa bucati din rochia miresei sau flori din buchet, in speranta ca le vor aduce noroc si averi. In incercarea de a scapa, aceasta isi arunca buchetul in multime. Traditia mai spune ca femeia necasatorita care reusea sa prinda buchetul era cea care primea norocul miresei si urmatoarea la maritis. Intre timp, se pare ca oamenii au inteles ca obiceiul este prea ciudat, iar mirii se multumesc cu indepartarea unei singure bucati din vestimentatia miresei, indiciu ca sunt pe punctul de a se comporta ca niste barbati.

Tortul de nunta
Trebuie sa credem ca a fost o vreme, candva in istorie, cand intrebarea: "Isi vor arunca sau nu cu tort pe fata" a fost inteligenta si originala, desi nu s-au gasit dovezi in acest sens. Ceea ce s-a descoperit insa este predecesorul bataii cu tort intre miri: ruperea unei paini sau turte coapte in capul miresei (obicei pastrat la romani). Traditional, mirele musca o bucatica din painea de orz, iar restul era tinut deasupra capului miresei si apoi rupt, imprastiind firimituri. Invitatii se grabeau apoi sa adune firimiturile de pe jos, care se presupunea ca aduc noroc.

Ploaia de orez
Atacul mirilor cu orez este o traditie de baza menita sa aduca belsug si implinire cuplului proaspat casatorit. Orezul aruncat peste cei doi reprezinta, totodata, si speranta de fertilitate. Ovaz, porumb, dar si alte grane au fost de asemenea folosite inainte ca orezul sa castige statutul de "ploaie simbolica". Poate constitui insa si un factor de risc pentru invitati, nu putine fiind cazurile cand acestia au alunecat pe boabele de orez si s-au accidentat. Pentru superstitiosi, sunt bune petalele de trandafiri.

PS: Acum, ca sunt lamurit, imi fac rost de o nunta... Am deja o invitatie chiar de ziua mea. O sa fie traznet!

2 comentarii:

Anonim spunea...

nu spune hop inainte sa sari, si eu am zis de multe ori ori ca va fi trasnet si abia asteptam sa plec acasa ( de doua ori mi s-a intamplat anul acesta)
PS. Nu cred in tampenia asta cu buchetul , dar am prins vreo 8 bucati pana acum ....pentru ca sunt foarte inalta si imi place sa stric cheful la unele dudui care chiar sperau sa prinda florile

Un jurnalist spunea...

Ce pacat! La ce-ti foloseste sa prinzi buchetul daca tot nu te mariti? Lasa si tu pentru altele care au potential... Am fost rautacios dar stiu ca aveai in plan, la anul, sa faci nunta. Lasa-ma sa ma simt si eu bine. M-oi duce si vad eu, daca nu-i traznet macar o bubuiala sau o ploicica sa prind. Ceva tot o fi...

Powered By Blogger