sâmbătă, septembrie 20, 2008

Intre doua lumi

Ma intalnesc cu prietenii mei intelectuali. "Punem tara la cale" si ajung intr-un final sa cuprind cu mintea evenimente si situatii demne de un thriller de best-seller. Ma intorc acasa surescitat si obosit de noianul de conexiuni care-mi incalzesc creierul. Ma "depresurizez" la timp. Exact cand circuitele neuronice fumegau! Trag heblul instantaneu, cu revelatia pe care o am: sunt intre doua lumi!!!

Nu ma gandesc la un scenariu SF, ci la realitatea in care traiesc. Gravitez haotic intre sus si jos sau intre cei de sus si cei de jos. Fiecare dintre noi se intreba de ce nu apartinem niciuneia dintre lumi (sau mai simplu, elite)? Avem expertiza, avem principii, avem norme si capabilitati. Si totusi, "lumile" ne resping precum polaritatile inverse la magneti. Cautam cu infrigurare un raspuns in logica formala pe care noi, oamenii, am fost obisnuiti sa o aplicam. Imi dau seama ca nu gasesc niciun raspuns. Apelez, in ultima instanta, la bagajul suplimentar de cunostinte si aptitudini.

Imi amintesc de gandirea laterala si de legile lui Pareto. Intr-o societate ca a noastra, indivizii circulă de la un grup social la altul şi, în această deplasare, poartă cu ei anumite tendinţe latente, anumite caracteristici, atitudini, sentimente, calităţi sau defecte. Miscarea lor se numeste circulatie sociala. Pareto a inventat si o lege care guverneaza acest fenomen. Istoria poate fi explicată prin schimbarea a două feluri de elite, denumite metaforic „lei" şi „vulpi". Leii sunt indivizi care se impun prin autoritatea morală rezultată din înclinaţia lor spre folosirea mijloacelor radicale (în primul rînd a forţei) pentru instaurarea ordinii în societate şi eliminarea corupţiei, anarhiei, speculei, fraudei, „combinaţiilor" în general, prin care ajung de obicei la putere vulpile. Deoarece mijloacele specifice folosite pentru dobandirea autorităţii erodează elita care a cucerit puterea, inevitabil aceasta este inlocuita cu o altă elita.

Cand vorbim de clasa politica sau de o elita guvernantă trebuie stiut ca aceasta isi exercita indirect dominaţia asupra majorităţii dezorganizate sau a masei. Luptele şi conflictele sociale şi politice nu se desfăşoară între elite şi mase, ci numai între elita guvernanta si cea guvernata. Pentru a împiedica violenţa ori pentru a-i rezista, clasa guvernantă poate folosi şi ea violenţa, ori, dimpotrivă, recurge la şiretenie, la fraudă şi la corupţie sau, într-un cuvînt, guvernanţii din lei se preschimbă în vulpi... Pe termen lung, un atare mod de a acţiona produce un efect puternic asupra selecţiei clasei guvernante din care doar vulpile sînt chemate să facă parte, în vreme ce leii sînt respinşi.

Cel ce cunoaşte cel mai bine arta de a-şi slăbi adversarul prin corupţie, de a recupera prin fraudă şi înşelăciune, ceea ce părea a fi cedat la presiunea forţei, acela este cel mai eficient dintre guvernanţi... Iar cand instinctul combinarilor predomina, clasa aflata la putere este predispusa sa se ocupe preponderent de prezent si mai deloc de viitor. Individul prevalează asupra familiei, cetăţeanul asupra colectivităţii şi asupra naţiunii. Interesele prezente sau din viitorul imediat, ca şi interesele materiale prevalează asupra intereselor viitorului îndepărtat şi asupra intereselor ideale... E mult mai greu să deposedezi de putere o clasă care se slujeşte, pentru a guverna, de şiretenie, fraudă, corupţie. Aceasta îi va asimila pe cei ce prezintă aceleaşi caracteristici din clasa guvernată.

Dată fiind marea diferenţă numerică între elită şi masă, ceea ce pierde masa e mult mai puţin decît ceea ce cîştigă elita sub aspectul compoziţiei. Deci numărul membrilor este o chestiune crucială pentru elită, nu şi pentru masă. Ori de cîte ori în „masa" celor de jos se ivesc indivizi cu indici superiori, ei vor fi absorbiţi de elită. În plus, în clasa guvernată (masa) rămîn destui indivizi care posedă instinctul combinărilor şi nu sînt folosiţi în politică. Aceasta conferă, in cele din urma, stabilitate pentru societate.

Concluzie: Nu putem accede in elita guvernanta pentru ca nu suntem "lei". Nu putem ramane in randul masei pentru ca avem inzestrari specifice elitei. Nu suntem nici "vulpi" pentru ca n-avem instinct de "combinatori", iar daca l-am avea am fi fost cooptati de "lei".
Suntem ai nimanui...

Niciun comentariu:

Powered By Blogger