joi, septembrie 18, 2008

Show me the money!

In timp ce tot romanul se uita la un meci slab al Stelei, aflu dintr-o discutie relaxata cu doi specialisti in economie si drept comercial, cum vom fi afectati de criza financiara. Nu ma convinge deloc premierul Tariceanu cu invitatia sa la cumpararea de proprietati in America. Stiam si eu, dinainte sa-mi spuna el, ca piata imobiliara americana este un chilipir pentru investitii profitabile. In schimb, aflu cu argumente si cu logica bunului simt in afaceri ca forta loviturii se apropie si de Romania. Mai intai, piata imobiliara este destabilizata si blocata la valori pe care nimeni nu le intelege, apoi bursa s-a prabusit atat de mult ca i-au mai ramas jumatate din clienti si cel mai grav efect vine acum! In Europa se asteapta ca doua banci mari sa nu reziste valului declansat peste Ocean. Iar, cum noi nu mai avem decat o banca romaneasca, este evident ca filiala uneia din cele doua va pati la fel ca societatea-mama. Despre aceasta previziune sumbra a vorbit avocatul Gheorghe Piperea in Ora de stiri. Ce nu s-a spus aseara? Numele bancilor. Sa ne imaginam cine ar putea sa fie printre candidati? Una dintre cele mai mari caderi la bursa romaneasca a avut-o BRD, actiunile s-au prabusit cu 15 procente in doua zile. La inceputul anului, societatea mama (Societe Generale) a fost nevoita sa acopere o frauda de 7 miliarde de euro. Este evident ca lichiditatile s-au preluat de la toate filialele din strainatate, inclusiv din Romania. Din moment ce BCR (Erste Bank), ING sau Raiffeissen au stationat, este de urmarit evolutia in viitorul apropiat a Societe Generale din Franta. O alta banca stramtorata din lipsa acuta de lichiditati este Banca Transilvania. In piata, se cunoaste ca societatea bancara cauta bani, iar caderea de la bursa nu este decat un semnal pentru investitori! Si uite asa, am aflat, in loc sa ma uit la o minge de fotbal plimbata haotic, cum ar fi mai bine sa prevad un esec decat sa-l experimentez pe pielea mea.

4 comentarii:

Anonim spunea...

E o problema serioasa, intr-adevar.Curios este ce va face Guvernul roman pentru BVB in conditiile scaderii acesteia de la o zi la alta.

Un jurnalist spunea...

Guvernul roman nu prea face nimic ca si BNR. Mai toate bancile centrale europene au "injectat" bani pe piata ca sa "inunde" cu lichiditati bancile si companiile. La noi, doar se asteapta deznodamantul si ne rugam la Dumnezeu. Daca avem un noroc, acesta e unul singur: am lasat managementul pe mana strainilor, iar potlogariile din America nu s-au apropiat de noi. Eram prea mici ca sa meritam atentia lor...

Anonim spunea...

cum sa faca cineva, ceva???
Pai, noua nu ni se poate intampla! Cu vama noastra cea eficienta de la granita, numai tigarile de contrabanda, trec!
In rest nimica, nimicuta! E clar, noua nu ni se poate intampla!

starsgates spunea...

:)Îmi place cum gândeşti meştere.:)
Doar altora li se poate întâmpla, nouă în nici un caz!:))

Powered By Blogger