marți, noiembrie 04, 2008

Toleranta nationala

Un eurobarometru european ma uimeste peste masura. Abia un roman din zece s-a simtit discriminat in ultimul an. Mai putin decat in oricare alta tara din Europa civilizata! Cum ar veni, fie suntem exagerat de toleranti, fie suntem incapabili sa discernem formele multiple de discriminare. Eu inclin spre a doua varianta. Este ca si cum am pune semnul egal intre a tolera si a fi tolerant. Aproape zilnic vad sau traiesc un sentiment de devaforizare din partea unui coleg, sef sau necunoscut. Chiar si eu, inconstient, utilizez expresii sau stereotipuri nepotrivite, desi ma consider capabil sa accept orice drept civil cat timp nu intra in conflict cu morala. Am facut putina cercetare si am descoperit ca, pe langa forma directa de discriminare, exista si una indirecta, mult mai raspandita si mai periculoasa. Cum spuneam, sunt convins ca suntem un popor intolerant in structura noastra la care se adauga in proportii diferite o incultura accentuata a libertatilor individuale. De cate ori ati simtit ca o dispozitie aparent neutra, un criteriu sau o practica v-ar putea dezavantaja pe baza originii rasiale sau etnice, religiei sau convingerilor, handicapului, varstei, genului sau orientarii sexuale? Iar daca credeti ca formele sunt doar cele directe si explicite, ganditi-va ca si victimizarea este interzisa. Aceasta forma subtila apare atunci cand o persoană este tratată dur sau diferit faţă de ceilalţi pentru că a intervenit sau ajutat un alt individ dezavantajat. Si, iata o mostra de discriminare care nu este ce pare a fi:

35 de comentarii:

starsgates spunea...

Patroane, vezi că atingi un subiect tabu!
De aceea doar unul din zece români, se simte lezat.:)
Mai bine hai să pun de-o cafea, până nu apar clienţii.
Eu am să beau un ceai.

Un jurnalist spunea...

Despre ce tabu vorbesti, Starsgates? Astazi avem sarbatoare in cafenea. E ziua alegerilor la americani...

starsgates spunea...

Oare cine va fi? Albul sau negrul?
Nostradamus a zis ,,negru,,.:)

Un jurnalist spunea...

Il vreau pe neoliberal dar mi-e teama ca frica americanilor va fi mai mare si-l vor alege pe celalalt...

starsgates spunea...

Vom vedea cât de curând.:)
Până atunci poate ne spui cum mai stai cu romanul.:)

Un jurnalist spunea...

Cu romanul? Foarte bine. L-am pus la dospit. Dar vad ca nu prea avem musterii astazi! O fi de la meci, de la alegeri, din cauza mea?

Mana spunea...

„Chiar si eu, inconstient, utilizez expresii sau stereotipuri nepotrivite”. Gura păcătosului adevăr grăiește! Ai scris un articol aproape complet. Lipsește doar linkul către aplicația practică din comentariile de la postul precedent. Petrecere în Aromabar, în seara asta, zici? Hmm... Pentru asta trebuie să dau neapărat de Prinț, că - oricât l-am căutat azi - tot un Patron am găsit! Dacă nu apare, mi-e teamă că rămâne barul, ușor-ușor, fără personal... Doar cu blondina vorbitoare... Sau face parte din (vreo) strategie?

starsgates spunea...

Sau din cauza crizei economice.:)

Un jurnalist spunea...

@Mana: Strategie? N-am. Sunt lipsit de creativitate! Mi-a disparut ieri intre orele 22 si 23. Acum functionez inertial, pe avarie. Doar patron sunt. Principe? Nu. Poate Principial. Nu ma pricep deloc la marketing asa ca nu stiu ce sa fac sa-i atrag pe clienti. Nu vrei sa ma ajuti tu? Si doamnele dragute care mi-au fost alaturi la deschidere?

Mana spunea...

Te ajut, cu condiția să reții un principiu extrem de important în marketing (Oxana poate confirma că așa este): e mai ușor să păstrezi clienții pe care îi ai decât să atragi alții noi.
Ah, să nu uit! Scuzele nu se cer, se prezintă :P

Un jurnalist spunea...

Daca vrei sa mi le prezinti sunt aici! Nu stiu pentru ce dar n-am motiv sa le refuz. Cat priveste clientii, sunt de acord cu tine. Doar sa nu ramane simpli observatori.

Mana spunea...

Of, tot de un Patron dau, oricât mă străduiesc să-l găsesc pe Prinț! Eu n-am pentru ce să prezint scuze, așa cum bine zici și tu. Chiar dacă eu beau doar apă minerală, tot mi-am simțit limitele toleranței încercate...

Anonim spunea...

Nu pot decat sa te felicit, domnule Lucaci! Nu sunt observator si nici n-am avut vreun moment sa fiu. Am asteptat. Atat.
Wow, ce petreceri reusite dai!

Un jurnalist spunea...

Vai, dar ce oficiale sunteti! Ce s-a intamplat totusi? Poate e o neintelegere si nu m-am prins. Credeam ca glumim. Suntem seriosi?

Anonim spunea...

Patron, Patronasul meu,
Ce mi te-a dat Dumnezeu! :))))))
Mai, pai sa ne faci pe noi bautoare de bere??? Sa ne mai si pricepem la ?
Sampein, draga, parol! :))))
Doamnele din barul tau, asa cum ai zis, sunt niste dragute, cu umor si joc de cuvinte, in rest sunt niste femei minunate care se impart intr-o lume a barbatilor si o bucatarie mirobolanta!
Sunt sensibile si probabil au baut la barul tau cat or sa bea o viata intreaga!
Adica ne jucam de-a cuvintele dar nu emitem judecati, se poate?
...hmm, simt cumva discriminare...cand ne spui ca suntem bautoare de...bere? :P

Anonim spunea...

Poate cineva sa-mi explice ce-i cu clip-ul de azi?
Numai ce mi-am facut datoria de citizen si am votat, desi alegerile sint aproape definite. Aici sint 22C, cald si soare, asa ca e greu de stat in casa, linga PC. O sa ajung in bar, probabil cind toata lumea doarme.
@Claudiu:Cum stai cu scenariul? Sintem prea "oficiale"? Drept sa-ti spun, mi-e frica sa mai spun ceva sa nu se inteleaga iar gresit.
@Mana - sint de acord cu tine.

Mana spunea...

Oxana, să încerc eu un răspuns. Cineva abuzează de toleranța cuiva. Sau cineva tolerează comportamentul abuziv al altcuiva.
Sper să nu zic și eu ca tine, "mi-e frica sa mai spun ceva sa nu se inteleaga iar gresit"... (Doar am zis, n-am dat cu parul! :)) )

Un jurnalist spunea...

Dar ce sensibile sunteti doamnelor! Era o expresie ca intre prieteni: sa bem o bere! Dar daca nu sunteti bautoare de bere (care intre noi fie vorba este gustata des de femei) atunci, bem sampanie! Avem si un eveniment sau facem un cocktail cu sampanie? In privinta temerilor, cred ca sunt nefondate. Sigur ca sunteti bine primite cu sugestii si opinii. Nu stiu daca problema ridicata de Mana nu este cumva o tema falsa iscata din senin... Asadar, ce bem?

starsgates spunea...

:)))Hai meştere, a făcut şi patronu' o glumă, nu trebuie să i-o iei în nume de rău.:)
De exemplu mie nu-mi place decât şampania.:)
Berea?! Cred că am gustat o singură dată şi...
VERDICT, CRIMĂ! E oribilă!
Vezi cât de bine mă pricep???:)))la thriller?:))

Anonim spunea...

Daca bem azi sampanie, sper ca maine nu ne spui ca la asta ne pricepem ...cel mai bine? da? :)

Starsgates, apai cum? Sigur, n-am zis io thriller de la inceput? :)))))

starsgates spunea...

Da, daaaa uite mobilu' deja există.
Ne-ai spus că suntem băutoare de bere patroane???!!!
Nuuuu, ai greşit! Hai să plătim un asasin.:)))

Anonim spunea...

Eu beau in functie de dispozitie, companie,vreme, mincare. Azi ar merge o bere...
@Claudiu, si barbatii sint la fel de sensibili. Eu una, si acum am indoieli la cine e intr-adevar "sexul slab".

Anonim spunea...

Oxana, subscriu. :)

Un jurnalist spunea...

@Oxana: Pe cine ai punched in? Esti mai aproape de socialisti nu-i asa?

Anonim spunea...

Pai e secret, nu? Pina acum 10min.am tot dezbatut problema la cina. Baietii mei au votat la scoala, si se pare ca la ei (liceu si middle-school) a cistigat Obama. Ceea ce implica ca si parintii au votat democrat. Anul asta am fost din cei "undecided" pina in ultima clipa. L-am votat pe Obama, desi nu e alegerea "ideala". Oricum, cred ca e o campanie electorala istorica, din multe puncte de vedere...Bea cineva o bere, sau...?

Anonim spunea...

Clarificare: aici copii "voteaza" la scoala, ca sa inteleaga de mici cum lucreaza sistemul...Pe tichetul de vot, au fost si alte proposals, ca "stem cell research" si folosirea marijuanei in scopuri medicale...sa vedeti atunci ce discutii am avut cu juniorii.

Un jurnalist spunea...

Pai bine mai Oxana! Ai votat pentru istorie? Cu domnul O'drama! Foarte bine. Poate ca asa se va vedea si o schimbare in lumea asta. Intotdeauna mi-a placut la voi (acum esti de-a lor nu?) ca-i implicati de mici pe copii in treburile adultilor. De aceea ajung niste maturi normali, nu ca la noi. Btw. Esti maritata cu un autohton?

Anonim spunea...

Ce vrei sa zici? Noi nu sintem "maturi normali"??? Of, of,of...Diana, Starsgates, Manole, Mana, voi ce parere aveti? Sintem normale sau nu?...
Sotul meu? Hmm...Roman prin nastere, dar crescut-educat aici, asa ca ...e mai mult american. Any more questions?

Anonim spunea...

Oxana, nu prea stiu cde-a vrut sa spuna Patronul...ma rog, cred ca a dat-o aproape de izlaz...o fi vreun virus, cine sa stie?
Patroane, de unde luasi etalonul asta? Nu vezi ca nu-i ala bun? Bre e ala necalibrat!
Oxana, bere cred ca bem diseara, ca tot o sa fac iar o vizita la! Facem chef de chef, daaaa! :(((
Pana atunci, iote cafeaua, iote si ceaiul!

starsgates spunea...

Nu,noi nu suntem normali!
Aşa mă întreabă şi fiică-mea, cred c-a vorbit cu patronu',,,Mami, de ce nu poţi fi şi tu o mămică normală?,,:)))
Nu ştiu de ce! Dar asta e!
Tocmai că nu-mi doresc să-mi fie copii normali, dacă asta e normalitatea la noi.:)

Un jurnalist spunea...

@Oxana: "Intotdeauna mi-a placut la voi (acum esti de-a lor nu?) ca-i implicati de mici pe copii in treburile adultilor. De aceea ajung niste maturi normali, nu ca la noi."
Mi-e teama ca erai infierbantata cu alegerile si n-ai citit corect. Exact asta am spus: ca in America, copii sunt invatati de mici sa aiba responsabilitati, sa se implice in treburile care le vor afecta viata, sa inteleaga ce fac parintii lor. Deci, e exact invers. Cand fac niste afirmatii, va rog sa nu luati acele vorbe ca pe un mesaj subliminal pentru voi. Nu sunteti obligatoriu in categoria negativa. Haideti sa fim mai toleranti cu opiniile altuia. Nu inseamna ca orice nu e pe gustul cuiva devine automat o acuzatie. Cat priveste Romania, raman la aceeasi parere, multi tineri ajung in viata de adult fara sa fie formati si invatati pentru dificultati. Traiesc mult in stereotipurile inoculate in scoala si invata prea putin sa isi conduca viata dupa reguli si principii subscrise moralei.

Mana spunea...

Oxana, eu spun că tocmai mi-a venit un CEO american (fără legătură cu alegerile de la voi!), iar normalitatea mea de acum (și din perioada următoare) este să fac strategii și .ppt-uri...

Diana spunea...

(Hey, asta chiar e paranormal...am mai scris un comentariu si s-a pierdut in neantul virtual.)
Ziceam sa nu mai aruncati deodata atitea idei in dezbatere, ca nu se mai poate urmari firul.

Oxana: noi suntem normale, dar suntem in minoritate (te intrebi ce inseamna "normal" in ziua de azi).

Claudiu: copiii invata cel mai mult din modul in care parintii isi manifesta responsabilitatea "in lume" in afara familiei. Sa ne gindim ce vad copiii la noi in societate...

Si care era problema cu berea? Primesti cumva o eticheta daca bei o bere? Eu as vrea deseara o Silva Black, dar cred ca o sa o beau in curtea Castelului :).

Un jurnalist spunea...

DE ACORD CU TINE DIANA. DAR COPII SUNT EDUCATI SI DE SCOALA SI DE SOCIETATE, NU DOAR DE PARINTI. EU BERE NU MAI BEAU IN BARUL ASTA! ERA SA PIERD CLIENTII PENTRU INVITATIA LA O BERE! ASA CA, SORRY...

Anonim spunea...

@Claudiu, iar sintem “lost in translation”. Agreez 100% cu ceea ce ati scris.

Powered By Blogger