joi, noiembrie 20, 2008

Pacalici si pacaliti

Cand pretul petrolului a luat-o razna si a ajuns la valori de neinteles, asistam cu uimire la spirala vertiginoasa a sumpirii benzinei la pompa. Asta se intampla la inceputul anului. "Lumea buna" din mediul economic vorbea de resurse imputinate si de consumul urias al unor tari. Prin vara au inceput sa apara necazuri la cateva banci de investitii americane. Si pe cat de repede se rostogoleau vestile proaste despre ele, pe atat de usor pretul barilului se topea, ajungand azi la un nivel nemaintalnit. Deci, "cineva" a vrut sa ne umfle factura si nu i-a reusit, in speranta ca va putea arunca toate costurile smecheriilor ratate in carca petrolului foarte scump.

Suspectul numarul unu in aceasta urzeala la nivel inalt nu poate fi decat complexul financiar american, putred pe dinauntru din cauza bancherilor verosi dornici sa imprumute pe toata lumea si sa speculeze tot ce era de speculat. N-au putut ascunde mizeria din propria casa si s-au dat de gol. Cum tot ce era legat de bani trecea pe la ei, nimeni nu a fost crutat de criza. Mai putin acele tari ca Romania care erau neatractive pentru jocuri pe picior mare. Oligarhii rusi, de exemplu, plin de bani si cu resursele energetice in mana au fost clienti valorosi si mai nou, looseri grandiosi.

Asa am inteles la ce se gandeau conducatorii Romaniei cand spuneau sa nu ne facem griji. Nu eram racordati la malversatiunile granzilor. Dintr-o data insa, incep sa fie dati oamenii afara de la munca, multe companii straine isi inchid portile cu viteza luminii, iar colosii care produc masini sau otel isi opresc activitatea. Este momentul in care aceeasi conducatori fac planuri de criza si arunca pe piata tot felul de paleative fara sa intelegem care este rostul lor.

Se suspenda o taxa de poluare dar numai la masinile noi. Adica alea vechi trebuie starpite, in timp ce, alea noi trebuie ajutate. Pai, nu polueaza amandoua? Si cum sunt ajutati producatorii interni (de fapt, unicul) cand 80 la suta din productie se duce in alte tari? Favoarea nu le e de niciun folos, insa exista si prieteni multumiti cu acest ajutor de stat discriminatoriu: importatorii de masini.

Cine cumpara o locuinta are o reducere de 5 la suta la TVA dar s-a gandit Guvernul cine are curaj si un salariu suficient sa mearga la banca sa ia un imprumut? In schimb, bancile apeleaza la mila statului ca sa-i jupoaie pe clientii fraieri. Halal economie de piata si competitie cand ii ceri Bancii centrale sa inchida ochii la provizioane (rezervele de lichiditati obligatorii) si, in paralel, iti taxezi clientii cu dobanzi duble si comisioane aberante. Suntem unica tara europeana unde exista comision pe orice, inclusiv daca iti muti banii dintr-un cont intr-altul, in timp ce platesti comision de administrare.

Singura masura buna in noianul de promisiuni fara acoperire este ca BNR a pierdut brusc monopolul controlului asupra bancilor. O Autoritate de protectie a consumatorului a fost investita cu puterea de a sanctiona orice abuz al bancilor, singurele entitati private din lume care, in numele secretului bancar, sunt mai presus de lege. Toate acestea fiind spuse, uimirea mea a crescut si mai tare cand un amic de-al meu, printre cei mai buni analisti economici din Romania, imi spune ca intr-o luna Guvernul s-a imprumutat cu 700 de milioane de euro, pe o perioada atat de scurta incat se intelege ca a ramas fara bani in vistierie. Nu ma mir ca Guvernul a omis sa ne anunte ce face in numele nostru dar ma minunez cum nimeni nu remarca paradoxul: Guvernul este marinimos cu banii din viitor si strans cu usa, cu banii din prezent. Daca ne mint in fata, ce se intampla din ianuarie 2009, cand vom afla adevarul?

23 de comentarii:

starsgates spunea...

Ce să se întâmple?
Cei care vin, vor pune în cârca celor care pleacă toate problemele care există, aşa că vom fi tot într-un cerc vicios din care nu prea există scăpare.

Mana spunea...

Haha! Deja au apărut bancuri. Tocmai am primit unul: situatia financiară este atât de gravă în acest moment, încat femeile sunt nevoite să se mărite din dragoste!
Revenind la subiect, nu este cazul să ne amuzăm. Va fi un surplus de forță de muncă pe piață. Eu mă îngrozesc când aud că se mai închide ceva în piață sau că se relochează În Republica Moldova... Probabil o să se schimbe comportamentul de consum al multora... Și probabil calitatea vieții, la nivel individual, va coborî abrupt.

Anonim spunea...

Ce faci Prinţe, critici minţile măreţe din spatele...?!
Nu ţi-e bine?! :))

Din dragoste???!!!
Buuun bacu', Mărită... =))
Adică ne-am întors în anii dinainte de... Oah! Asta ne confirmă (nu era nevoie!) că, incontestabil, istoria se repetă... ;)

Un jurnalist spunea...

@SuKaRiT: Eu nu critic pe nimeni. Sau mai bine zis, ii ating pe toti. Niciunul dintre ei nu spune adevarul. Dar nu asta este solutia, sa stau deoparte si sa-i ascult. Cand vine valul vreau sa fiu pe varful muntelui, nu pe plaja. Si legat de ceea ce zicea Mana. Stiam si eu bancul. Nu pot decat sa salut, ca sa zic asa, intoarcerea femeii la valorile perene si stabile in relatia cu barbatul. Sper sa fiti de acord cu mine...

Anonim spunea...

Patroane!!!! :))))))))))))
Si cand te gandesti...ca mai emult pana la anotimpul ala cu matasea...sau o fi de la economia de...

Ce-o sa ne facem? Strangem punga, strangem robinetii si ne inchidem in propriile case, asteptand cuminti sa traca valul. Daca la altii(unde se presupune ca si minciuna e gandita!) e deja...valul mare...ma gandesc cu destula groaza, cand o fi de ianuarie-februarie la noi...unde nici sa se minta nu se stie!

Anonim spunea...

Si oamenii nu vrea sa vorbeste cu mine...tocmai io, aia plina de succesuri!!!! :)))))))

Un jurnalist spunea...

@Manole: Am fost la o manifestare intelectuala si abia acum m-am intors. Eu zic sa te uiti in conturi, la portofelul comun si sa-ti planifici cheltuielile pe nivelul minim. Daca poti, evident!

Anonim spunea...

Asa m-am gandit si eu, si noi...ce despre asta e vorba cu stransul pungii, nu?

Ce manifestare, Patroane? Ca na, si io ca pisica! :))))

Diana spunea...

Azi Facultatea de Comunicare a implinit 18 ani. Cum a spus un invitat (care a vorbit cu vreo ora inainte de Claudiu) de acum e majora si are voie sa aiba prieten :)

Din punctul meu de vedere "domeniile" reprezentate azi prin invitati au fost inegale intre ele ca valoare. Superficialitatea si suficienta sunt boli grele la unele personaje din "industria de marr comm", ca sa citez o expresie de-a lor care nu imi place.
(Sa scriu pe blog? Sa nu scriu?)

Nu cred ca mai voiam si la dineul care e in toi la aceasta ora...

Anonim spunea...

1. Despre petrol...
Pretul petrolului e fixat de OPEC functie de cerere/oferta . OPEC controleaza 40% din productia globala. Saudi Arabia e cel mai mare producator , USA cel mai mare consumator. La inceputul anului 2008, OPEC a refuzat sa mareasca productia functie de demand, cauzind cresterea falsa a pretului la peste $150 barilul. Cum au reactionat consumatorii americani? Si-au redus consumul (> 40% din oil e folosit in transportation). In plus, criza financiara a produs additional economic slowdown. In septembrie 2008, Saudi Arabia s-a opus presiunii celorlaltor tari OPEC (cu riscul de a parasi organizatia), mentinind productia functie de cerere. Asta a dus la scaderea pretului.

Un jurnalist spunea...

@Diana: Iti imparatsesc parerea. Nu avem ce face decat sa ne vedem de drum...
@Oxana: Este opinia ta, a presei sau a Guvernului? Daca tu crezi ca sauditii au fost atat de puternici incat sa tripleze pretul in sase luni si apoi sa-l duca in jos in alte sase luni inseamna ca toate tarile puternic industrializate sunt niste giganti de tabla. Eu stiu altceva si raman la parerea mea, dar sigur ca este posibil sa si gresesc.

Mana spunea...

@Diana: Nu știu cine e invitatul, dar nu pare contemporan cu lumea în care respiră :P
Vârsta matrimonială legală (fără dispensă!) e de 18 ani împliniți pentru bărbat și 16 pentru femeie...
MarCom? Hehe! Ăsta e jagonul profesional de care încerc să scap eu, corporatista... :)

Anonim spunea...

@Claudiu: Adevarul e intodeanua undeva la mijloc! Opinia mea ti-am mai scris-o cu ceva timp in urma... Dupa cum stii, americanii “shop till they drop”.Asta-i face pe ei fericiti. Am incercat sa-i inteleg, insa fara succes. Daca nu au cash, au credit cards. Daca un card e la max. atunci aplica si iau altul. Marea majoritate sint inglodati in datorii …Case mari umplute la maxim,cel putin 2-3 masini, barci, « toys » etc….Ce mai, Paradisul producatorilor ! Ca sa faci profit, ori vinzi ieftin la volum mare ori scump la volum mic. In US se vinde ieftin la volum mare. In Romania se vinde scump la volum redus. Ca sa vinzi ieftin, trebuie sa ai costuri minime de productie, asa ca muti productia in tari cu cheap labor si materials. Pina aici, toata lumea happy…pina cind CINEVA (?) a decis sa le modifice apetitul.Cum schimbi “apetitul” americanilor ? Ii lasi fie pe sauditi sa maresca pretul la benzina, fie creezi panica in finante si nu mai dai credit, etc…De partea asta a Atlanticului, toata lumea tine de cash. Nu se mai cumpara ca pe vremuri. Ca exemplu, China si-a redus productia de jucarii cu 60-70%, si asta inainte de cel mai busy sezon de shopping: Thaksgiving to Christmas!
In schimb, cererea la bauturi alcolice a crescut!!! Deci, ce se bea azi la cafenea ???

Anonim spunea...

http://www.nytimes.com/2008/11/19/business/economy/19ports.html?em

Anonim spunea...

http://www.nytimes.com/2008/11/19/business/economy/19ports.html?em

Anonim spunea...

Nu stiu de ce nu aparare link-ul:
http://www.nytimes.com/

2008/11/19/
business/economy/
19ports.html?em

Diana spunea...

Mana: Personajul era un nume rasunator in advertising. A vorbit coerent si la obiect comparativ cu alte cazuri.

Cum? Credeam ca promovezi limbajul asta "corporate" :)

Anonim spunea...

P.S. Asta-i o “analiza” de la 10,000 mile inaltime…Financial markets sint cu mult mai complícate

Mana spunea...

@Diana: nu, nu-l promovez. E un (alt) limbaj de lemn... Încerc, de fiecare dată, să nu uit că vorbesc cu oameni normali, care nu știu "păsăreasca" asta :P

Anonim spunea...

De ce limbaj vorbiti? De al meu, poate :(

Diana spunea...

Oxana, nu vorbim despre limbajul tau. Pe aici prin tarisoara noastra sunt fel de fel de mode lingvistice :)

Mana spunea...

... care mai de care mai snoabe...

Un jurnalist spunea...

@Oxana: Nu pot decat sa fiu de acord cu tine. Asa este cumparatorul american. Nu sunt impotriva analizei. Dar pretul la petrol nu este o afacere intre sauditi si americani. Mai sunt multi altii care nu fac jocurile celor doua tari. Si in plus, este malefic sa-ti propui in secret sa schimbi comportamentul de consum al unei tari prin masuri ascunse care afecteaza alte miliarde. Daca ar fi asa, atunci teoria mea este corecta: niste indivizi au creat artificial un pret si l-au tinut sus pana cand n-a mai fost posibil. Baietii aceia din pietele financiare sunt la originea tuturor relelor. Daca ei erau curati, nu ajungeau sa cada precum piesele de domino. Cat despre limbaj, nu se referea la tine. E vorba de o discutie la care eu si Diana am participat immpreuna cu niste corporatisti iar Mana s-a exprimat pe blog, fiindca este de-a lor. Eu si Diana ne uitam stramb la niste indivizi care foloseau cuvinte frumos impachetate din vocabularul marketing communication, iar Mana ne confirma ca era asa.

Powered By Blogger