luni, octombrie 13, 2008

Parerea mea...

Imagineaza-ti o gaina pestrita si o pisica tarcata!, imi spune cineva. Apoi ma invita sa povestesc ce am vazut in mintea mea. Imi imaginez ca gaina este in culori alb-negru iar pisica tarcata gri cu negru. Dupa ce imi spun preferintele, persoana respectiva ma intreaba daca n-as fi vazut in viata mea o gaina sau o pisica, in ce fel le-as reprezenta? Ma pune in incurcatura. Asta e realitatea mea, imi dau seama! Adica, fiecare dintre noi vedem lucrurile prin prisma experientelor si cunostintelor acumulate de-a lungul vietii. De aceea, realitatea este doar in mintea noastra. Ea exista in primul din combinatia de cunostinte si prejudecati pe care le acumulam in timp. Pornind de aici, ma gandesc ca, numai experienta si cunostintele diferentiaza realitatile noastre. Cu cat stii mai multe, cu atat poti reprezenta mental mai multe. Si apoi, maiestria este sa asociezi imagini si cunostinte disparate, din spatii diferite si sa le recompui. Un fel de puzzle pe care il construiesti la o problema data. Marea arta este sa poti fi arhitectul unei probleme si s-o poti descrie chiar si daca nu ai participat direct sau nu ai fost martor. Cred ca, astfel, se explica de ce multi dintre noi fac judecati de valoare gresite sau inutile. Incearca sa acopere golurile de reprezentare cu imagini care nu se potrivesc si care nu ajung niciodata sa formeze puzzle-ul. Asa imi explic mai bine de ce vedem diferit aceeasi problema. Si cum ne diferentiem cand pornim de la date primare echivalente. Unii dintre noi construiesc realitatea cu integritate si participare constienta, ceilalti o fac din motive absconse fara onestitatea necesara. Daca ar fi un judecator suprem sau, macar, unul de serviciu, solutia ar fi validata pe loc. Dar cum nu exista asa ceva, suntem nevoiti sa luptam zilnic cu impostura celor care isi dau cu parerea.

11 comentarii:

starsgates spunea...

Hai că-mi dau şi eu cu părerea, ai avea încredere în ,,judecătorul de serviciu,,?

Un jurnalist spunea...

Sigur ca da! Spune-mi...

starsgates spunea...

Şi eu, dacă mi-ar da dreptate.:D

Un jurnalist spunea...

Ei, nici chiar asa! In cineva trebuie sa avem incredere...

starsgates spunea...

Da, sigur eu am încredere în mine şi-n Dumnezeu.:)

Anonim spunea...

Parerile sunt pareri. Ele pot fi ascultate , dar drumul lor spre aplicarea in practica...trece prin mintea fiecaruia dintre noi.
Liberul albitru esti chiar tu, cel care hotaresti sa aplici sau nu, un sfat, o parere. Odata cu hotararea ta preiei si reponsabilitatea punerii in practica si mai ales a consecintelor.

Un jurnalist spunea...

Nu asta era ideea. Era vorba de situatia cand sunt doua pareri si se cere sa alegi dintre ele. Pe cine asculti? Cine are credibilitate?

Anonim spunea...

te tine insuti!

Maria Barbu spunea...

Claudiu, cei mai multi oameni au pareri construite pe prejudecati sau pe mimetisme. Doar f putini au idei-traite, in sensul ca sunt gandite de ei insisi, trecute prin filtrul personal si transformate in adevaruri personale. Si eu si tu facem parte din aceasta categorie, dar cum ne putem intelege cu ceilalti, ale caror idei sunt prefabricate? De fapt, nu ne intelegem, ci obtinem numai un simulacru de comunicare.

Un jurnalist spunea...

Scuze ca raspund cu intarziere, Maria. Ai dreptate in ceea ce ma priveste. Oamenii vor sa se auda, sa-si dea cu parerea si apoi se intreaba consternati de ce nu accepti asta. Daca faci invers, te considera arogant sau dispretuitor. Cert este ca suntem un popor prea mandru si orgolios. Si cum spuneau americanii: numai la romani se poate auzi frecvent expresia: le stiu eu pe toate...

Anonim spunea...

tocmai din ce spuneti voi, puteti discerne, daca merita luata in seama parerea sau nu.
Cat despre faptul ca toata lumea isi da cu parerea despre orice...eu am o vorba :
In cazul in care nu stii ceva, mai bine taci. Oi parea ca esti mai prost...dar macar esti intelept, tacand!

Powered By Blogger