sâmbătă, octombrie 11, 2008

Si daca ei nu vor?

De curand, ma intalnesc cu un guru al tehnologiei NLP (programare neuro-lingvistica). Discut relaxat cu Sid Jacobson si ajung la un moment dat la chestiuni delicate. Ar accepta sa fie angajat de un politician veros, nedovedit corupt si sa-l consilieze ca sa castige alegerile? Imi spune hotarat NU dar, nu exclude ca un alt expert NLP sa accepte job-ul.

Cine nu stie, NLP inseamna dezvoltarea personala prin cunoasterea "hartii" creierului. Alfel spus, tehnici prin care poti influenta mintile altora. Un fel de manipulare constienta (pozitiva), cat timp respecti normele etice. Sute de carti si mii de instructori au aparut in toata lumea, dupa 30 de ani de la aparitia conceptului. Mai toate disciplinele socio-umane au inclus in materia de studiu astfel de tehnici. Printre ele si comunicarea.

Asa ajung la ce ma framanta. De ce comunicarea cu unii oameni nu se leaga? De ce sunt refractari, din start, la dialog sau macar la initierea lui? Observ ca unii se inchid in sine si refuza sa "colaboreze". Prefera sa renunte la efortul de a contribui la dezvoltarea unei conversatii. Altii sunt superiori, punitivi. Totul se invarte in jurul propriilor lor ganduri si dialogul este un monolog. Deunazi vorbesc la telefon cu un personaj sus-pus, pe care nu-l cunosteam. Are insa nevoie de ajutorul meu. Il ofer din start, dar astept sa ma clarifice asupra mobilului intentiilor sale. Descopar ca vorbeste mult si in "citate". Il las sa peroreze la telefon dupa care, obosit de verbiajul sau, il rog sa nuanteze si sa vina cu solutii. Se lanseaza intr-o serie noua de diatribe, si strecoara faptul ca este cadru didactic universitar. Imi cade telefonul din mana (la figurat). Ma gandesc, resemnat, cu cine avem de-a face in lumea academica. Cu oameni care vor sa se auda. Carora le place sa-ti dea lectii chiar si atunci cand nu le cere nimeni.

Mai sunt unii carora le miroase rau orice tentativa de dialog. Te judeca anterior, te condamna si te arunca in ungherele "iadului" lor. Devii un proscris fara vina. Nu le esti pe plac, orice ai face. Ba mai mult, sa incerci sa construiesti ceva cu ei este sinucidere curata. Vei avea parte de reprosuri in cascada pentru ca, nu-i asa, vrei sa-i jignesti, iti propui sa-i pui la punct, iar ei sunt inteligenti si nu se lasa! Isi inchipuie ca profiti de ei. N-ai alta sansa decat sa-i ignori, sa-ti reprimi revolta. Eventual, ai putea alege sa dialoghezi cu ei prin telepatie! Daca ai capacitati extrasenzoriale, fireste!

Si uite asa, ma intorc la NLP care te invata ca oamenii se impart in 3 categorii mari: vizuali, auditivi si kinestezici. Primii sunt aplecati spre comunicarea verbala utilizand imaginile, dimensiunile. Ceilalti se folosesc de sunete si de perceptiile auditive, iar ultimii (cei mai interesanti) se exprima cu ajutorul simturilor. Unii dintre noi pot cuprinde toate cele trei stari, insa de obicei ne bazam pe doua. Ca sa intri pe "frecventa" fiecaruia ar insemna sa identifici tipul pe care il reprezinta si apoi sa comunici pe "limba" fiecaruia. Daca ar fi asa de simplu, de maine as sta sa-i "scanez" pe toti cei care ma calca pe nervi si ma resping in dialog si as intra pe "frecventa" lor. Dar nu e asa! Ei nu vor! Ce sa le fac? Sa-i mangai cu limba mea moale in urechea lor infundata? Sa le spun cuvinte dulci in speranta ca nimeresc infimele lor resurse de conversatie? Ma gandesc ca suntem incompatibili si gata. La ce bun sa fiu mereu cel care face efortul de a construi un castel de nisip. Oamenii sunt sau nu sunt pregatiti sa comunice. Cred ca asta e o explicatie mai realista decat sa-i consider niste creiere blocate de frustrari necunoscute pentru care trebuie mereu sa gasesc cheia potrivita.

19 comentarii:

starsgates spunea...

Îmi pare rău că trebuie să te contrazic dar nu cred că există manipulare pozitivă.
Doar manipulare şi atât.

Un jurnalist spunea...

Si mie imi pare rau ca te contrazic. In termeni de NLP exista trei feluri de manipulare: negativa (cand rezultatul ei este in defavoarea celui asupra caruia are loc manipularea), pozitiva cand rezultatul ii creeaza un avantaj, chiar daca nu accepta asta initial si reciproca, cand ambele parti au ceva de castigat.

starsgates spunea...

:)Orice e creeat de om ae o anumită doză de subiectivism şi chiar dacă tu eşti convins că e spre binele celui asupra căruia acţionezi, asta nu înseamnă că ai avea dreptate şi ştii cum se spune nu orice îţi face ţie bine îmi face şi mie.:)

starsgates spunea...

pardon, -are o anumită-

Un jurnalist spunea...

Depinde despre ce vorbim. Aceste tehnici pornesc de la premisa ca fiecare om are un tipar de gandire si ca poti face bine, daca iti propui asta. NLP-istii spun ca identifica problema si lucreaza pentru a-l aduce pe fiecare om in zona comuna de actiune, acolo unde toti ne putem recunoaste. Eu, insa, spuneam in articol ca exista si contrariul tehnicilor lor. Si ca, atata timp cat celalalt nu vrea, nu poti face minuni.

Diana spunea...

Starsgates: Observatie corecta :). Nimeni nu poate sa stie ce este bine pentru altul, ca doar nu este Dumnezeu.
Dar de fapt Claudiu a prezentat aici cum stau lucrurile in NLP, nu ce crede el despre manipulare.

Claudiu: cei care sunt foarte stapini pe NLP au "tehnici de acrosare". Ei reusesc sa se lege de orice amanunt. Exemplu: personajul inalt cu care ai vorbit la telefon avea nevoie să i se stimuleze stima de sine - un expert în NLP ar fi mers pe asta ca sa acordeze cu personajul si apoi ar fi trecut la alte tehnici ca sa ii strecoare ideile pe care le dorea materializate...
Nu merita sa ne batem capul cu asta, dupa parerea mea. NLP practicat constant deformeaza personalitatea.

Un jurnalist spunea...

Asa e Diana. Cunosti parerea mea despre subiect. Doar am vrut sa spun ca are vicii mari. Partea cu manipularea nici nu o mai pun in discutie.

Anonim spunea...

Cand am aflat prima oara, despre NLP, am cam fost socata. Pentru ca mie mi s-a parut ca expunerea pe piata a unei astfel de tehnici, nu face altceva decat sa legifereze manipularea. Am citit, m-am documentat. Nup. Starsgates are dreptate. Manipularea NU are nicio parte pozitiva, decat daca ai interes sa o aplici.

Un jurnalist spunea...

Si ce, eu am zis altceva?

Anonim spunea...

interesul celui care o aplica, Claudiu,in niciun caz, interesul celui pe care se aplica!

Un jurnalist spunea...

Draga Manole! Eu nu sustin ca este corect. Daca aveai posibilitatea, ai fi vazut ca am avut o discutie in emisiune cu Sid, in care i-am spus ca practica manipularea mintilor. Iar in textul articolului sustin ca degeaba aplici tehnicile NLP daca nu functioneaza "legatura". Numai manipularea poate sa-l faca pe un om sa actioneze intr-o directie dorita de altul. Deci, sunt de aceeasi parere cu voi!

Anonim spunea...

Asa? Da, bine. Ai scapat de data asta! :))))))))

Un jurnalist spunea...

Multuuuuuuuuuuumesc! Nu vreau sa ma luati la ochi. Sunteti multe si unite. Prefer sa fiu cu cei puternici...

starsgates spunea...

:))Diana, manole cred că l-am adus pe jurnalist cu voia lui, desigur, in zona comuna de actiune, ,,acolo unde toti ne putem recunoaste,,.:)
O duminică însorită tuturor.:)

Anonim spunea...

Starsgates, io stiu? Ai vazut ce titlu are? :)))))
O duminica frumoasa tuturor!

Un jurnalist spunea...

Ati vrea voi fetelor! M-ati adus acolo unde e bine pentru toti! Ce daca sunteti mai multe. Avem energie pentru toate. Sa ne conversam, desigur. S-aveti o duminica frumoasa! Oricum, vremea tine cu noi.

Anonim spunea...

hahahahahahaha! acum chiar ca e frumoasa duminica!!!!

Un jurnalist spunea...

Cu placere! Sa va simtiti bine si cand aveti timp, treceti pe la cafenea. O cafea tropicala, sunetul oceanului si briza de Caraibe, cu muzica de rigoare sunt gratis.

Anonim spunea...

Va salut pe toti! :)
Am citit doi ani tot felul de carti si articole despre NLP si am intrat pe toate forumurile pe care se discuta acest subiect. Pe forumuri in general si in unele articole atitudinea autorilor fata de NLP era ostila.
Domeniul mi s-a parut interesant dar aveam si eu retineri serioase fata de toate tehnicile manipulative "propovaduite". Nu-mi placea deloc idee ca cineva m-ar putea convinge sa cumpar ceva ce eu nu doresc, sa votez cu cine nu vreau sau sa actionez impotriva mea doar pentru ca aplica o anumita tehnica de manipulare.
Dupa doi ani am hotarat sa ma lamuresc despre ce e vorba urmand un curs NLP-practitioner serios (cu o durata de 7 luni).
N-o sa spun la ce firma si nici cu ce trainer ca sa nu credeti ca incerc sa va vand ceva :)
Ceea ce am invatat acolo m-a marcat profund si pozitiv. A fost una dintre cele mai valoroase experiente din viata mea.
Cuvantul "manipulare" are pentru noi conotatie negativa si atunci din start suntem prudenti fata de NLP. NLP se poate folosi in vanzari, in campanii electorale etc. Dar NLP este folosit si in dezvoltarea personala, in educatie, invatamant, psihoterapie si alte tipuri de terapie. Am studiat mai intai filologia si apoi psihologia dar la scurt timp dupa ce am inceput cursul NLP am avut sentimentul ca tot ceea ce acumulasem in anii de facultate as da pentru cateva zile de curs.
Nu am nici o indoiala ca exista traineri de multe feluri si practicanti tot asa... Conteaza mult cine iti transfera cunostintele. Ceea ce NLp si un trainer bun pot face pentru om este colosal!
Mi s-au parut foarte laudaroase formulele prin care trainerii promiteau ceea ce promiteau...
Acum stiu ca asa este: constientizare, echilibrare, armonizare, stabilirea obiectivelor si atingerea lor, optimizarea relatiilor interpersonale si intraorganizationale, identificarea si eliminarea blocajelor etc.
Prin NLP am rezolvat mai multe probleme decat mi-am propus. In ceea ce priveste tehnicile de manipulare a altor persoane... va pot spune ca nu e o problema a NLP. Problema poate fi a celui care se foloseste de aceste tehnici aiurea. Dar mereu cand s-a descoperit sau s-a creat ceva nou, s-au gasit unii care sa utilizeze acea noutate cu egoism si malitiozitate.
NLP este un domeniu fascinant care din pacate nu poate fi inteles deplin din carti. Ai nevoie de un maestru. Eu am avut norocul sa intalnesc unul.
O cunostinta a mea care a facut de asemenea un curs NLP mi-a vorbit cu foarte multa dezamagire despre experienta respectiva si l-am crezut.
Daca va intereseaza NLP aveti nevoie de un trainer bun. Nu mergeti la oricine. Aflati care sunt buni de la studentii lor. Nu doar din ceea ce va povestesc ei ci mai ales din felul cum sunt acei studenti pe parcursul cursului si dupa aceea. Daca observati schimbari remarcabile pozitive si de durata atunci s-ar putea sa fi gasit un trainer bun.
Eu va pot spune doar vorbe. Nu ma cunoasteti, nu stiti cum eram inainte si cum sunt acum. Nu puteti aprecia castigul pe care l-am obtinut. Dar daca-i observati pe cunoscuti de-ai vostri va dati seama ca e ok sau nu. Daca nu e ok, atunci de vina e trainerul, nu NLP.
Va doresc sa aveti experiente faine :)

Powered By Blogger