luni, octombrie 20, 2008

Repede, ca ma grabesc!

Comunistii au inventat limba de lemn. Au perfectionat-o in asa masura, incat a devenit a doua limba oficiala, iar pentru multi analfabeti sau impostori s-a transformat in instrumentul perfect de disimulare a gandurilor si a competentelor. Tot ce nu putea fie explicat logic, stiintific sau moral era transformat in parabole si metafore. Oriunde mergeai, auzeai expresii standard si cuvinte fara fond. Atat de tare s-a insinuat in mintea noastra incat intelectualii si cei cu o pregatire solida intr-un domeniu de activitate deveneau, inconstient, parte a dublului limbaj.

Dar cuvintele n-au fost singurele care s-au ordonat si incolonat dupa voia comunistilor. Mintile si comunicarea interumana s-au pervertit. Precum vorbele, dialogul s-a formalizat, respectul in comunicare s-a evaporat ori, in cel mai bun caz, s-a intepenit in limitele de siguranta. Eram martorii unui preludiu si postludiu, adica obligatoriu, introducerea/pregatirea temei era plina de definitii si expresii standard dupa care finalul era vag, evaziv, plin de subintelesuri si trimiteri la chestiuni abstracte. Ramaneai mereu cu o senzatie de neintelegere a lucrurilor, erai impins sa-ti imaginezi o teorie a conspiratiei. Mereu asteptai o confirmare a discutiei intr-un alt plan, dupa un timp petrecut invariabil pentru intelegerea unor sensuri ascunse. Acum am depasit aceasta stare.

In primii ani dupa '90, auzeam des cuvinte si expresii din vremurile apuse. La fel si comportamentul uman s-a modificat. Aici schimbarea a fost mult mai rapida. Romanii s-au dus la extrema cealalta. Din vorbe fara sens si atitudini confuze au ajuns sa se exprime mitocaneste, sa te inoportuneze in discutii nesolicitate, sa-ti spuna direct si brutal ce nu le convine. De cate ori nu auziti astfel de remarci: Spune repede, am treaba!, Treci la subiect ca ma plictisesti!, Altceva ai de zis?, Nu ma intereseaza asta de la tine!

Cand eram in Statele Unite, observam cum americanii evitau sa spuna explicit ce gandeau. Semana in multe privinte cu stilul de comunicare din timpul comunistilor. Contrariat, i-am intrebat de ce procedeaza astfel. Si am inteles ca, face parte din educatia lor timpurie. Sunt invatati sa nu deranjeze prin exprimare, sa nu agaseze in implicare nesolicitata, sa nu elaboreze teme delicate. Li s-a inoculat de mici ca sunt diferiti, ca sunt unici si ca sunt liberi sa faca ce vor. Asa ca, atunci cand ii intalnesti, descoperi cat de atenti si uneori exagerati in precautie sunt in dialogul interpersonal. In schimb, noi suntem tupeisti, bagareti, lipsiti de scrupule, insistenti, dornici sa punem punctul pe i. Recunosc ca si mie imi place sa clarific lucrurile, sa aduc precizia unde se simte nevoia, dar asta e cu totul altceva.

Peste tot in jurul meu, vad indivizi care incep un dialog si-l termina instantaneu printr-o simpla vorba aruncata nepotrivit. Oameni care te intreaba o chestiune delicata si complexa si care vor un raspuns pe loc, prin da sau nu. N-au rabdare nici sa te aperi la o acuzatie, cu atat mai putin sa demasti simulacrul de proces de intentie la care esti supus. Este ca si cum o teama interioara ii face sa te opreasca inainte de finalul nedorit. Daca afla adevarul astfel?, daca ii deconspiri?, daca se fac de ras? Asadar, te grabesc si te jignesc prin brutalitatea vorbelor si iti arata ca tot ce asteapta de la tine este confesiunea, marturisirea. Restul e treaba lor, concluzia, consecintele le apartin.

In tara asta, delictul de opinie ca si cel de gandire sunt sanctionate de insisi cetatenii ei. Sa nu cauti sa explici sau sa te exprimi elegant ca esti taxat. Avem o limba si un comportament vulgare, in masuri egale. Mi-e teama ca marea noastra decadenta in relatiile interpersonale va fi desavarsirea acestei stari de fapt. Riscam sa devenim niste animale evoluate pe scara sociala dar incapabile sa rationam in grup. Vom fi gardienii propriilor angoase si judecatorii corupti ai opiniilor care nu ne convin.

19 comentarii:

Maria Barbu spunea...

Draga Claudiu, ma doare cand spui ca limba de lemn folosea "parabole si metafore"! Nu erau decat niste expresii standard, niste elemente de retorica imbecilizanta, pe care o putem regasi si azi la un Boc, sau la nu mai stiu care tip format in epoca aceea sinistra! Sa nu te superi ca am spus ca ma doare, dar poeta din mine a reactionat prompt, aparand aceste formule care sunt supreme, si care in nici un caz nu existau in limba de lemn la modul autentic, ci numai simulacre oribile ale acestora.

Un jurnalist spunea...

Maria, nu ma supar deloc. Suntem liberi sa comentam. Dar daca nu era parabole si metafore, atunci ce erau? Liderul luminat, sa facem totul, inaintarea Romaniei spre societatea... bla, bla, bla, nu erau nicidecum constructii veritabile din realitate. Insa pentru ca esti poeta, pot sa inteleg ca te doare. Si pe mine ma calcau pe nervi.

Anonim spunea...

Claudiu, americanii prefera sa taca decit sa comenteze ceva de care nu au habar. Nu le e rusine sa spuna “I don’t know”, pe cind romanii….
“Am povestit o noapte intreaga cu ai mei, dar nu ne-am inteles… nu am fost pe aceeasi lungime de unda” asta-mi spunea un prieten recent intors dintr-o vizita in Romania. Hmm… Aceeasi impresie am avut-o si eu anul trecut. De ce? Cred ca valorile societatii s-au schimbat mult. Totul se rezuma la bani + imaginea care o poti creea cu ei. BANUL are ultimul cuvint, indiferent daca ai dreptate sau nu. Asta cred eu, voi?

Diana spunea...

Dar oamenii despre care vorbesti intr-adevar poarta un dialog? Eu nu cred ca se poate numi asa. Majoritatea sunt interesati fie sa se exprime, fie sa culeaga informatii. Mai nimeni nu stie sa asculte...este o ascultare simulata. Iar cei care nu au invatat pina acum sa comunice, e greu de crezut ca vor invata de acum incolo.

Diana spunea...

Oxana, din pacate cred ca ai dreptate...ascensiunea valorilor "materiale" s-a grefat in mod nefericit pe conformismul traditional care acorda mare importanta la "ce zic vecinii, prietenii, cunostintele"...

Anonim spunea...

Acest post a venit ca picatura de oxigen in mintea mea. E cert, americanii au dreptate in ce priveste comunicarea. O spun si o admit cu mare durere, pentru ca am fost mereu adepta lucrurilor spuse ferm si direct. Ok, in politica adoptam "comunicarea dupa cortina", e de inteles... Dar, ce ne facem in viata cotidiana, cand aparent nu avem masti atat de bine conturate? Cum e mai bine, sa-i zic sefului meu ca e partinitor sau ca impinge mediocrtatea de la spate? Sa zic colegilor ce simt atunci cand lucrurile nu sunt la locul lor intr-un colectiv? Ma credeam fata desteapta, insa astazi m-a invins siretlicul vorbei dulcegaresti. Nu stiu cum puteti dargi oameni sa aparati mascat si diplomatic idealurile altora, chiar daca uneori, sunt convinsa ca le blamati. Apropos, domnule coleg de breasla, cum ne invatam copiii sa comunice? Cu perdea sau fara? E un exerciutiu care mi-ar prinde bine.
Dora Vitalis (nu am cont gmail)

starsgates spunea...

Părerea mea e că trebuie să-i înveţi pe copii să comunice în mod civilizat.
Nu e nevoie să jigneşti pe cineva atunci când îţi exprimi punctul de vedere şi e sigur mai plăcut.
Astfel porţi un dialog şi poate vei obţine o discuţie constructivă.
De obicei, atunci când oamenii vorbesc fără perdea, aşa cum spui tu Dora,ajung să se certe şi să se insulte şi crede-mă nu cred că ăsta e scopul comunicării.
Nu e nevoie să-l faci pe un om prost, trebuie să-i spui că nu se află la cel mai potrivit loc de muncă şi sincer cred acest lucru.
Nu e om care să nu fie bun la ceva.:)

Un jurnalist spunea...

Ei da, aceasta este o controversa la care nu am gasit inca un raspuns! De foarte mult timp baleiez intre cele doua teorii. Sa fiu direct, explicit, franc (blunt, cum zic americanii) sau respectuos cu interlocutorul si grijuliu in exprimarea unor opinii care pot deranja.
@Oxana: Stiu cum gandesc americanii. Spuneam ca am fost contrariat si ca in cele din urma i-am inteles. De multe ori insa ii interpretez ca ipocriti si asta ma contrariaza si in ziua de azi. Dar spuneam cu alta ocazie ca romanii sunt singurii care le stiu pe toate si iti spun asta ostentativ. Cred ca atitudinea acestor indivizi provine din cultura politica impregnata peste generatii. Orice intrebare are formal un raspuns si prin urmare nu trebuie sa arati ca esti neinformat sau lipsit de argumente. Parerea mea este ca avem de-a face cu un siretlic meschin prin care politicienii si birocratii isi mascheaza incompetenta.
@Diana: eu nu sustin ca asta e dialog. Din contra, nu putem vorbi de asa ceva. Este contraproductiv sa refuzi explicatiile cuiva si sa pretinzi apoi ca ai participat la un act de comunicare interpersonala. Suntem maestri in "omorarea" dialogului prin formule brutale. Alte popoare prefera dezangajarea ori simularea binevoitoare ca sa-l evite.
@Dora: Cum spuneam, aceasta dilema nu am lamurit-o nici pana acum. Nu stiu cum este mai bine. In astfel de situatii rationez pornind de la consecinte si nu de la cauze. In loc sa ma gandesc care optiune este mai potrivita, analizez care actiune provoaca prejudicii mai mari. Daca scopul meu este sa comunic si sa ma implic, apelez la respectul fata de interlocutor si ma inarmez cu rabdare. Daca persoana in cauza este indiferenta sau agresiva apelez la limbajul pe care il utilizeaza. Regretul meu este ca in Romania nu se apreciaza discursul argumentativ si se intelege gresit bunul simt. De multe ori, oamenii importanti cu care am lucrat interpretau respectul meu si grija mea fata de subiecte delicate sau complexe drept slabiciune. In acest caz, esti pus in fata unei alegeri dificile: daca faci ca ei esti apreciat dar risti sa te transformi in ceea ce nu-ti place. Daca nu faci ca ei, vei fi izolat sau indepartat cu timpul pentru neconformitate.

Anonim spunea...

Dupa parerea mea, relatiile interpersonale s-au degradat din cauza superficialitatii. Tu spui ca si comportamanetul s-a schimbat. Da, asa e . Am devenit mai egoisti mai superficiali.
A te exprima verbal sau gestic, mitocaneste, este reteta succesului zilelor noastre.Mult prea putine sunt vocile care iau atitudine, si as spune ca ele se diminueaza ca numar,pe zi ce trece, fie din saturatie, fie din cauza repercursiunilor.

Anonim spunea...

Inainte de 89, la putere era servilismul si obedienta, dupa 89, nesimtirea si tupeul.
Nu e a mea constatarea, dar subscriu la ea.

Un jurnalist spunea...

Ma bucur ca simti la fel ca mine. Am reflectat mult la acest subiect si cred ca este una dintre marile noastre dezamagiri ca natiune. Toti cei care trag nadejdea sa ne schimbam in bine, avem zilnic revelatia departarii permanente de atingerea propriilor sperante...

Anonim spunea...

La asa un subiect, nu dai si tu nimic din barul ala? Sau e inchis pentru renovare??? Cum? N/ai gasit inca ce draperii sa pui??? Vai! Vai! :))))

Un jurnalist spunea...

Ha ha! Sigur ca dau. Dar sa-ti zic ceva. Cel mai tare subiect e altul! O luam la vale cu creditele1 Pentru asta ar merita cateva shoturi de palinca. Redecorarea e la voi! Astept activitate. Eu ma ocup de blog. Care mai are inca de lucru!

Anonim spunea...

pai da, dadusi din lac in put!
cu asa subiect...crezi ca ne ajunge? Nu, nu palinca! BARUL! :)))) Si numai pentru noi doi! :))))

Un jurnalist spunea...

Nu dau barul nici cu FBI-ul! Vad eu ce vand dar asta e al meu. Asta sper ca faci si tu! Te lupti sa-l tinem alive!

Anonim spunea...

Multumsc pentru raspuns. Mi-a facut bine discutia.
Dora.

Un jurnalist spunea...

Dora, cu placere! Esti binevenita si cu alte pareri cand simti nevoia.

Anonim spunea...

m-ai inteles gresit. Nu sa-l dai! SA-L BEM! Cand e vorba de credite si tras mata de coada intre salarii! Asa e la mine, si nu cred ca numai la mine! :)))
Cat despre tinutul alive...ce nu fac eu pentru? :)))
Acu' e dimineata, nu prea tare, da'e, o cafea bem? Macchiato! Sa fie in concordanta cu...! :))))

Un jurnalist spunea...

Da, asa sa facem! Dar sa ne mutam si noi in ziua de azi ca uite am ramas singuri!

Powered By Blogger