Ce ne facem cu criza asta? Aud in stanga si in dreapta pareri. Tipete, panica, liniste, siguranta... Fiecare isi da cu parerea. Mi-a luat mult timp ca sa gasesc "linia dreapta". Cred ca acum sunt pe drumul cel bun. Iata ce cred si stiu:
Guvernul american nationalizeaza banci, companii, fonduri imobiliare. Asta spune ca statul socialist exista, s-a intors si este legal! O sa mi se raspunda ca nu e chiar asa. Dar cum e? Sa cumperi actiunile sau datoriile unei entitati private cu banii contribuabilului se numeste proprietate comuna sub administrare publica. In rest, metodele, declaratiile, instrumentele sunt detalii.
Incotro ne indreptam? Spre ceva nemaivazut. Nu va fi ca in 1929, nu vom vedea un alt Plan Marshall. De ce? Pentru ca putreziciunea sistemului economic globalizat a iesit la iveala. Toti se extaziaza la universalizarea bussinessului. Acum vedem si cealalta fata a monedei. Suntem condamnati la o pandemie a dezastrului economic. Nu exista enclave si vaccinati. Pentru ca sunt legati prin mii de fire de ceilalti infectati. Dar, oare cum s-a format cataclismul care se apropie de noi? Asta e mai complicat. Dar nu pentru ca n-as sti, ci pentru ca nu se poate demonstra asa de usor.
Un pic de istorie:
Familia Rotschild este parintele aranjamentelor de culise in lumea finantelor. Inca din 1815, cand englezii si-au vandut pe nimic capitalul in baza unor zvonuri lansate cu dibacie de baronul Nathan Rotschild. Acesta aflase dinainte ca Ducele de Wellington a pierdut batalia de la Waterloo. Asta se numeste acum (insider trader). Rotschild a cumparat de zece ori mai ieftin intreaga piata de bonduri guvernamentale si a devenit eminenta cenusie a finantelor mondiale.
" Lasati-ma sa tiparesc si sa controlez banii tarii si las pe oricine sa faca legi." Nathan Rotschild
Un pic de istorie recenta:
Banca Bear Stearns a dat faliment prima. De fapt a fost preluata de JP Morgan. Inainte insa, a primit de la Federal Reserve un imprumut de 25 de miliarde si surprinzator, o suma de doua ori mai mare a primit si JP Morgan. S-a crezut ca Bear Stearns a clacat dar, in realitate, JP Morgan era pe pragul prapastiei. Cine este JP Morgan? O banca de investitii specializata in tehnicile familiei Rotschild, infiintata de cel care a construit, tot intr-o situatie de criza profunda, Rezervele Federale americane. Cine este Federal Reserve? Un consortiu de banci care jongleaza cu banii americanilor dar dupa principiile banking-ului privat. De unde provine actualul secretar al Trezoriei? De la alta banca de investitii prietena: Goldman Sachs. Asadar, JP Morgan s-a jucat precum la loterie. A facut pariuri pe evolutia profitului unui produs. Mai simplu, iti oferea lunar o suma de bani ca taxa de protectie daca acceptai sa pariezi ca peste un an compania ta va merge prost. Daca reuseai sa iesi pe profit continuai pariul, daca pierdeai, plateai inzecit catre traderii venali. Practic intrai in faliment. Aceste pariuri se numesc derivative si din cauza lor suntem acum in dezastru. Niste baieti destepti si fara scupule s-au jucat cu pariuri ca la cazinou. Banii insa, erau doar pe hartie. In realitate, sumele nu existau. Asa ca, acum, bancile comerciale din toata lumea dispun fizic de 80 de trilioane de dolari dar datoriile din jocul cu derivative este de zece ori mai mare.
Suntem intr-o criza din care numai unii se mai pot salva. Si mi-e teama ca romanii vor descoperi, in curand, ca bancile nu mai au bani sa dea credite, si chiar sa returneze economiile. Vom vedea cum economia ingheata din lipsa de investitii si cum salariile vor fi blocate.
Cel mai mare jucator la bursa din lume, miliardarul Warren Buffett spunea despre derivative ca sunt "arme financiare de distrugere in masa"...
UPDATE: Aflu ca, de mai mult timp, circula un documentar foarte interesant. Urmariti-l cu atentie si veti descoperi ca ma apropii de adevar, fara sa stiu.
joi, octombrie 09, 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Dar cine poate să scape?
Pentru asta nu am nici macar o idee...
Trimiteți un comentariu